Hyppää pääsisältöön

Vankilaperinteitä ja sketsejä

1970-luvun loppupuolen kriittinen viihdeohjelma Omat jutut kritisoi yhteiskunnallisesti vankilan elämää parantavaa vaikutusta.

Ohjelman teossa on käytetty lähteinä mm. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoja sekä vankilalehtiä kuten Kiven sisältä, Possin tienoo ja Nokan koputus.

Lisäksi ohjelmassa on lainattu tuntemattoman vangin päiväkirjaa ja haastateltu vankeja. Laulut kertovat omaa karua tarinaansa kiven sisällä olosta.

Artikkelin viimeinen video on Joulu vankilassa -laulu, joka on löytynyt Keravan nuorisovankilan Possin tienoo -lehdestä. Samasta lähteestä on Herran pää on paljaana -laulelma. Ohjelman musiikin on säveltänyt Toni Edelmann.

Mukana ohjelmassa ovat mm. Matti Pellonpää, molemmat Esa Pakariset, Martti Pennanen, Helge Herala ja Martti Pikkarainen.

Vankilaperinnettä sekä 1970-luvun vankilaoloja kuvaava ohjelma tuli televisiosta marraskuussa 1977. Se oli osa Omat jutut -sarjaa, joka oli viihdettä ajan yhteiskuntakriittiseen tyyliin.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto