Hyppää pääsisältöön

Vankilaperinteitä ja sketsejä

1970-luvun loppupuolen kriittinen viihdeohjelma Omat jutut kritisoi yhteiskunnallisesti vankilan elämää parantavaa vaikutusta.

Ohjelman teossa on käytetty lähteinä mm. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoja sekä vankilalehtiä kuten Kiven sisältä, Possin tienoo ja Nokan koputus.

Lisäksi ohjelmassa on lainattu tuntemattoman vangin päiväkirjaa ja haastateltu vankeja. Laulut kertovat omaa karua tarinaansa kiven sisällä olosta.

Artikkelin viimeinen video on Joulu vankilassa -laulu, joka on löytynyt Keravan nuorisovankilan Possin tienoo -lehdestä. Samasta lähteestä on Herran pää on paljaana -laulelma. Ohjelman musiikin on säveltänyt Toni Edelmann.

Mukana ohjelmassa ovat mm. Matti Pellonpää, molemmat Esa Pakariset, Martti Pennanen, Helge Herala ja Martti Pikkarainen.

Vankilaperinnettä sekä 1970-luvun vankilaoloja kuvaava ohjelma tuli televisiosta marraskuussa 1977. Se oli osa Omat jutut -sarjaa, joka oli viihdettä ajan yhteiskuntakriittiseen tyyliin.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto