Hyppää pääsisältöön

Ilokylän isot pojat

Anu Kaipaisen kirjoittama lastennäytelmä kertoo Ilokylässä asuvasta kiltistä Sami-pojasta, joka puolustaa pienempiään ja pistää kylää kiusoittelevan Antsun kavereineen kuriin. Näytelmä on vuodelta 1976.

Sami työskentelee muutaman tytön kanssa Ilokylän Sanomissa kaikessa rauhassa, kunnes koulusta pinnaava Antsun sakki tulee kiusoittelemaan.

Hetkeä myöhemmin pojan vintiöt ovat jo toisaalla suunnittelemassa konnuuksia. Antsu kavereineen kidnappaa Miss Auroran hoitolapsen. Pojat eivät kuitenkaan jaksa kuunnella lapsen itkua, joten he palauttavat hänet.

Opettaja Pertti Korhonen löytää Antsun sakin. Rangaistukseksi pinnaamisesta pojat joutuvat maalaamaan erään taideteoksen loppuun, mutta ainoastaan Olli suorittaa tehtävän muiden laiskotellessa.

Näyttelyn avajaisissa opettaja Korhonen esittelee lasten maalaamaa taulua. Sami pyytää Antsun kavereita Ollia Ilokylän sanomiin piirtäjäksi ja Jokkea toimittajaksi.

Sami haastattelee puistopoliisia selvittämättömän kidnappauksen vuoksi ja tätä varten hän tarvitsee vielä valokuvan Ilokylän Sanomiin. Antsu tarttuu kameraan ja osoittautuu oikeaksi kuvausmestariksi. Näin Antsullekin löytyy työ lehdestä. Lopuksi Antsu kavereineen tunnustaa kidnappauksen. Näin ollen pahat pojat parantavat tapansa ja kaikki päättyy hyvin.

Teksti: Outi Heinonen

Valikoituja otteita

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto