Hyppää pääsisältöön

Kartanokeitoksia Tjusterbyssä

Kartanokeitoksia-sarja (1995) tutustuttaa historiallisesti merkittävään Tjusterbyn kartanoon ja sen historiaan. Kartanon keittiössä puolestaan valmistuu herkullinen menyy.

Tjusternbyn kartano sijaitsee Pernajassa itäisellä Suomenlahdella. Kerrotaan, että siellä olisivat vierailleet kuninkaat Kustaa Vaasa ja Kustaa II Adolf.

Kartanon sijainti on historiallisesti strategisessa paikassa Suuren rantatien eli Kuninkaantien varrella. Turusta Viipuriin kulkevaa tietä matkasivat niin linnanherrat, kuninkaan lähetit kuin sotajoukot ja kauppiaat.

1400-luvulla paikalla lieneekin sijainnut suuri, kivinen puolustusrakennelma. Vanhoista rakennuksista on jäljellä vielä vanhoja kiviholveja.

Nykyinen komea, linnamainen päärakennus on 1800-luvulta ja muistuttaa englantilaista gotiikkaa. Kartanon rakennuttaja oli prokuraattori Richard de la Chapelle.

Tjusterby on Suomen mittakaavassa todellinen suurtila: maata on 1000 hehtaaria ja siitä 300 hehtaaria hyvää viljelysmaata. Ei siis ihme, että tila tuotti miljoona kiloa vehnää vuodessa. Maata viljellään ja kartanoa asutetaan perheosakeyhtiön voimin. Tilaa isännöivät Johanna ja Johan Lindberg kertoivat haastattelussa, että kartanon haltijoina on ollut kuninkaitten uskottuja miehiä ja tila on ollut historiallisten tapahtumien näyttämönä.

Kartanon keittiössä valmistuu herkullinen menu: alkuruoaksi sillikaviaaria ja graavattua naudanfilettä, pääruoaksi hirvipaistia ja jälkiruoaksi vadelmasorbettia.

Teksti: Susanna Kokkola & Sirpa Jegorow