Hyppää pääsisältöön

Tom Krause

Baritoni Tom Krause tunnetaan kansainvälisten ooppera-areenoiden lisäksi lied-laulujen vahvana tulkitsijana.

Tietolaatikko

Polkovodets (Sotapäällikkö) . Säv. Modest Musorgski, san. Arseni Golenishtshev-Kutuzov.
Silloin laulan. Säv. Yrjö Kilpinen, san. Kanteletar.

Tom Gunnar Krause, syntynyt 4.7.1934 Helsingissä, oopperalaulaja, äänialaltaan baritoni
Opinnot Wienin musiikkiakatemiassa 1956-1959
Konsertoinut mm. La Scalassa, Metrpolitanissa ja Pariisin oopperassa
Sibelius-Akatemian professori 1989-1990
Hampurin musiikkikorkeakoulun yksinlaulun professori 1994-2000
Mirjam Helin -laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja 1980- ja 1990-luvuilla
Lähde: Wikipedia

Tom Krausen (s. 1934) puhuessa laulujen sielusta taustalla paistaa hänen opintotaustansa. Krause opiskeli lääketiedettä ennen oopperalaulajan uraansa, ja hän tähtäsi psykiatriksi.

Krause kertoi Yleisradion kulttuuritoimituksen haastattelussa vuonna 1993, että jokaisen ihmisen mielessä asuu surumielinen kuolemanpelko. Se on osa inhmillistä elämää, ja se kuuluu mm. monissa lied-lauluissa.

Lääketieteen opintojen jälkeen Krause päätti lähteä oopperalaulajan uralle. Hän opiskeli mm. Wienin musiikkiakatemiassa 1950-luvun lopussa. Krause esiintyi tuolloin Berliinin oopperassa, josta hänen maineensa huippubaritonina alkoi levitä, ja 1960-luvun alussa oli vuorossa debytointi New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

Krause on tehnyt näyttävän uran lukuisilla kansainvälisillä areenoilla, mutta hänet tunnetaan myös yhteistyöstä Suomen klassisen musiikin instituutioiden kuten Radion Sinfoniaorkesterin kanssa. Miehen ääntä kuvaillaan poikkeuksellisen pehmeäksi ja lämpimäksi baritoniksi.

Levytyksiä Krausella on yli 70. Etenkin vuonna 1984 tehdyt Sibelius-levytykset toivat hänelle lukuisia palkintoja kuten Edison Prize -, Deutsche Schallplattenpreis -palkinnot sekä säveltaiteen valtionpalkinnon.

Artikkelin ensimmäinen video on vuodelta 1979, ja siinä Krause laulaa Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja -sarjasta Sotapäällikön laulun. Toisessa videossa baritoni puolestaan tulkitsee Yrjö Kilpisen Kanteletar-lauiluista teokseen Silloin laulan.

Kolmas video on Ennen sinfoniaorkesterin konserttia -ohjelmasta, jossa laulaja puhuu toimittaja Hannu-Ilari Lampilan kanssa Musorgskin laulusarjasta Kuoleman lauluja ja tansseja. Neljäs video on näyte Anna-Kaarina Kiviniemen tekemästä dokumentista vuodelta 1993, jolloin Krause levytti Schubertin Winterreise-sarjaa.

Viimeinen video käsittelee puolestaan Krausen suhdetta äänenmuodostukseen, ja se on Heli Nevakareen vuonna 1994 toimittamasta ohjelmasta Ääntä päin.

Teksti: Paavo Rytsä