Hyppää pääsisältöön

Viikinkien aika 3/3

Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund tarkastelevat Pohjolan viikinkiaikaa.

Artikkelin ensimmäinen jakso käsittelee Gotlannin kuvakivien historiaa. Vanhimmat kuvakivet ovat 400-luvulta löydettyjä hautakiviä. Myöhemmin kuvakiviä pystytettiin yleisille paikoille esimerkiksi kertomaan ohikulkevasta tiestä. Minkä näköisiä kuvakivet olivat? Millaisesta kivestä ne tehtiin?

Toisessa osassa kerrotaan taru Gotlannin perustamisesta ja asukkaiden karkottamisesta. Kuka tarun mukaan löysi Gotlannin ja ajoi pimeät voimat pois? Miksi joka kolmas mies karkotettiin?

Kolmannessa audiossa perehdytään Pavikenin satamaan ja Gotlannin talonpoikaiskauppaan. Kaupan lisäksi harjoitettiin mm. laivanrakennusta ja käsitöitä. Millainen käsityöläiskulttuuri Gotlannissa oli? Miten Pavikenin satama erosi viikinkiajan muista kauppapaikoista?

Neljännessä ohjelman osassa tutustutaan pohjolan eteläisimpään kaupunkiin, Hedebyhyn ja sen kautta käytävään kansainväliseen kauppaan. Idän kauppa oli keskeisessä asemassa. Sieltä tuotiin mm. meripihkaa, orjia, vahaa, turkiksia, haukkoja, puutavaroita ja mursun luuta.

Viidennessä jaksossa tutustutaan Danevirken puolustusvalliin, jonka tarkoituksena oli estää slaavien, saksien ja frankkien tunkeutumista etelästä päin Tanskaan. Vallijärjestelmää kehitettiin ja vahvistettiin vuosisatojen ajan. Lopulta se käsitti kuusi perättäistä puolustusvallia ja siihen yhdistettiin myös Hedebyn kauppakaupungin puolustusmuuri.

Kuudennessa osassa pohditaan, miksi Suomesta ei viikinkiaikana tullut valtiota. Suomen asutus oli vähäistä ja hajanaista, estikö se valtion muodostumisen? Miten valtion syntymättä jääminen vaikutti esimerkiksi kauppaan ja väestön elinkeinojen luonteeseen?

Seitsemännessä osassa vieraillaan Euran Luistarin kalmistossa ja tarkastellaan silkkimekkoisen soturin hautaa. Mitä esineitä vainajan matkaan laitettiin? Oliko sotilas suomalainen? Näiden lisäksi käsitellään suomalaisten meriretkiä ja Baltian viikinkien sotaretkiä. Mitä todisteita suomalaisten meriretkistä on? Millaista sotakalustoa Baltian viikingeillä oli?

Kaksi viimeistä audiota käsittelevät viikinkien ajan maailmankuvaa ja uskontoa.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto