Hyppää pääsisältöön

Viikinkien aika 3/3

Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund tarkastelevat Pohjolan viikinkiaikaa.

Artikkelin ensimmäinen jakso käsittelee Gotlannin kuvakivien historiaa. Vanhimmat kuvakivet ovat 400-luvulta löydettyjä hautakiviä. Myöhemmin kuvakiviä pystytettiin yleisille paikoille esimerkiksi kertomaan ohikulkevasta tiestä. Minkä näköisiä kuvakivet olivat? Millaisesta kivestä ne tehtiin?

Toisessa osassa kerrotaan taru Gotlannin perustamisesta ja asukkaiden karkottamisesta. Kuka tarun mukaan löysi Gotlannin ja ajoi pimeät voimat pois? Miksi joka kolmas mies karkotettiin?

Kolmannessa audiossa perehdytään Pavikenin satamaan ja Gotlannin talonpoikaiskauppaan. Kaupan lisäksi harjoitettiin mm. laivanrakennusta ja käsitöitä. Millainen käsityöläiskulttuuri Gotlannissa oli? Miten Pavikenin satama erosi viikinkiajan muista kauppapaikoista?

Neljännessä ohjelman osassa tutustutaan pohjolan eteläisimpään kaupunkiin, Hedebyhyn ja sen kautta käytävään kansainväliseen kauppaan. Idän kauppa oli keskeisessä asemassa. Sieltä tuotiin mm. meripihkaa, orjia, vahaa, turkiksia, haukkoja, puutavaroita ja mursun luuta.

Viidennessä jaksossa tutustutaan Danevirken puolustusvalliin, jonka tarkoituksena oli estää slaavien, saksien ja frankkien tunkeutumista etelästä päin Tanskaan. Vallijärjestelmää kehitettiin ja vahvistettiin vuosisatojen ajan. Lopulta se käsitti kuusi perättäistä puolustusvallia ja siihen yhdistettiin myös Hedebyn kauppakaupungin puolustusmuuri.

Kuudennessa osassa pohditaan, miksi Suomesta ei viikinkiaikana tullut valtiota. Suomen asutus oli vähäistä ja hajanaista, estikö se valtion muodostumisen? Miten valtion syntymättä jääminen vaikutti esimerkiksi kauppaan ja väestön elinkeinojen luonteeseen?

Seitsemännessä osassa vieraillaan Euran Luistarin kalmistossa ja tarkastellaan silkkimekkoisen soturin hautaa. Mitä esineitä vainajan matkaan laitettiin? Oliko sotilas suomalainen? Näiden lisäksi käsitellään suomalaisten meriretkiä ja Baltian viikinkien sotaretkiä. Mitä todisteita suomalaisten meriretkistä on? Millaista sotakalustoa Baltian viikingeillä oli?

Kaksi viimeistä audiota käsittelevät viikinkien ajan maailmankuvaa ja uskontoa.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto