Hyppää pääsisältöön

Viikinkien aika 3/3

Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund tarkastelevat Pohjolan viikinkiaikaa.

Artikkelin ensimmäinen jakso käsittelee Gotlannin kuvakivien historiaa. Vanhimmat kuvakivet ovat 400-luvulta löydettyjä hautakiviä. Myöhemmin kuvakiviä pystytettiin yleisille paikoille esimerkiksi kertomaan ohikulkevasta tiestä. Minkä näköisiä kuvakivet olivat? Millaisesta kivestä ne tehtiin?

Toisessa osassa kerrotaan taru Gotlannin perustamisesta ja asukkaiden karkottamisesta. Kuka tarun mukaan löysi Gotlannin ja ajoi pimeät voimat pois? Miksi joka kolmas mies karkotettiin?

Kolmannessa audiossa perehdytään Pavikenin satamaan ja Gotlannin talonpoikaiskauppaan. Kaupan lisäksi harjoitettiin mm. laivanrakennusta ja käsitöitä. Millainen käsityöläiskulttuuri Gotlannissa oli? Miten Pavikenin satama erosi viikinkiajan muista kauppapaikoista?

Neljännessä ohjelman osassa tutustutaan pohjolan eteläisimpään kaupunkiin, Hedebyhyn ja sen kautta käytävään kansainväliseen kauppaan. Idän kauppa oli keskeisessä asemassa. Sieltä tuotiin mm. meripihkaa, orjia, vahaa, turkiksia, haukkoja, puutavaroita ja mursun luuta.

Viidennessä jaksossa tutustutaan Danevirken puolustusvalliin, jonka tarkoituksena oli estää slaavien, saksien ja frankkien tunkeutumista etelästä päin Tanskaan. Vallijärjestelmää kehitettiin ja vahvistettiin vuosisatojen ajan. Lopulta se käsitti kuusi perättäistä puolustusvallia ja siihen yhdistettiin myös Hedebyn kauppakaupungin puolustusmuuri.

Kuudennessa osassa pohditaan, miksi Suomesta ei viikinkiaikana tullut valtiota. Suomen asutus oli vähäistä ja hajanaista, estikö se valtion muodostumisen? Miten valtion syntymättä jääminen vaikutti esimerkiksi kauppaan ja väestön elinkeinojen luonteeseen?

Seitsemännessä osassa vieraillaan Euran Luistarin kalmistossa ja tarkastellaan silkkimekkoisen soturin hautaa. Mitä esineitä vainajan matkaan laitettiin? Oliko sotilas suomalainen? Näiden lisäksi käsitellään suomalaisten meriretkiä ja Baltian viikinkien sotaretkiä. Mitä todisteita suomalaisten meriretkistä on? Millaista sotakalustoa Baltian viikingeillä oli?

Kaksi viimeistä audiota käsittelevät viikinkien ajan maailmankuvaa ja uskontoa.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto