Hyppää pääsisältöön

IPI moittii Sloveniaa

Heinäkuun puolivälissä puhelimeen tuli muutama 386 -numerolla alkanut soitto. Ahaa - Sloveniassa oli siis tapahtunut jotain, ilmeisesti liittyen Magnus Berglundin vuoden takaiseen ohjelmaan MOT: Totuus Patriasta.

Kävi ilmi, että Ljubljanan kaupungin piirisyyttäjä oli tarttunut Slovenian entisen pääministerin Janez Jansan kanteluun. Jansahan ilmoitti viime lokakuussa vetävänsä Berglundin oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska ohjelmassa sanottiin, että Patria maksoi lahjuksia Slovenian pääministerille.

Jostain syystä Slovenian syyttäjäviranomaiset eivät tehneet Jansan kantelulle mitään yhdeksään kuukauteen. Kunnianloukkauksesta epäiltyä toimittajaa tai muita yleläisiä ei ole edes kutsuttu kuultavaksi, eikä Sloveniasta ole toimitettu Pasilaan mitään asiakirjoja nähtäväksi tai kommentoitavaksi.

Mitään syytettä ei siis ilmeisesti ole olemassakaan. Joku prosessi nyt kuitenkin näyttää olevan vireillä. Ajoitus saattaa johtua siitä, että Suomessa keskusrikospoliisin esitutkinta Patrian lahjusskandaalista on kesänyt kauemmin kuin Ljubljanassa oletettiin.

Suomen ja Slovenian oikeusjärjestelmät ovat erilaisia, joten jutun kommentointi tässä vaiheessa on semanttista rulettia. Taisin itse sanoa slovenialaisille kollegoille vain, että kyseessä on erikoinen tapaus. Tai "jännä", kuten suomalainen poliisi voisi sanoa.

Leikki sikseen. Slovenian viranomaisten toiminta on joka tapauksessa mennyt niin jännäksi, että Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n johtaja David Dadge kommentoi "syytettä" viime viikolla seuraavasti:

"Slovenian viranomaisten pitäisi luopua tästä jutusta välittömästi, koska se loukkaa eurooppalaista sananvapauslainsäädäntöä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut johdonmukaisesti, että poliitikkojen on siedettävä kovempaa arvostelua kuin tavallisten kansalaisten, ja Berglundia vastaan käytetään nyt lakia, joka on luotu varta vasten auttamaan poliitikkoja välttämään arvostelua. Tämä epäoikeudenmukainen laki antaa poliitikoille erityisoikeuksia kansalaisten rinnalla, eikä sitä voi perustella demokraattisessa yhteiskunnassa."

Dadge kehottaa Jansaa kääntymään Suomen tai Slovenian lehdistöetiikkaa valvovien elinten puoleen. Suomessa Julkisen sanan neuvostolle onkin jo tehty ohjelmasta yksi kantelu. Sitä ei kuitenkaan otettu käsittelyyn, koska JSN ei ota kantaa juttuihin joita aiotaan viedä myös oikeuteen, eikä kantelun tekijällä ollut Jansan suostumusta hankkeelleen. Aika jännää sekin.

 

Matti Virtanen

tuottaja, MOT