Hyppää pääsisältöön

Sisunautti soitti Haloselle

Presidentti Tarja Halonen sai elokuussa 2009 erikoisen puhelun. Langan toisessa päässä oli ensimmäinen suomalaissukuinen avaruuslentäjämme, "sisunautti" Tim Kopra.

Tietolaatikko

Tim Kopran isoisä Antti muutti Karjalan Valkjärveltä Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Kopra itse on vieraillut Suomessa kerran.
Koulutukseltaan Kopra on ilmakehä- ja avaruusinsinööri, sotilasarvoltaan hän on eversti. Hän pääsi NASAn avaruusohjelmaan vuonna 2000.

Historiallinen puhelu kesti reilut 13 minuuttia.

Hienoisesta jännittyneisyydestä huolimatta puhelu eteni leppoisasti.

Kolmatta viikkoa avaruudessa oleskellut Kopra kertoi elämän "hymyilevän". Nukkuminenkin sujui hyvin, ja auringonnousut ja -laskut olivat "muuten aika kauniita".

Halosen tiedustellessa saunomismahdollisuuksista avaruusasemalla Kopra joutui kuitenkin tuottamaan pienoisen pettymyksen.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto