Hyppää pääsisältöön

Kuinka Pohjantähti kääntyy kuunnelmaksi

Radioteatteri alkoi vuonna 2007 tehdä kuunnelmasarjaa Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiasta. Kirjailijat Leena Lander ja Hannu Raittila kertovat urakasta.

Täällä Pohjantähden alla kuunnelma Areenassa

Radioteatterin toteuttama 21-osainen Täällä Pohjantähden alla -sarja on kaikkien aikojen ensimmäinen dramatisointi, joka kattaa koko Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian alusta loppuun. Vuonna 2009 romaanitrilogian ensimmäisen osan ilmestymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.
Koko kuunnelmasarja julkaistaan Yle Areenaan 8.5.2017. Jaksot ovat kuunneltavissa palvelussa vuoden ajan.

Väinö Linnan (1920 - 1992) Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogia kuvaa pitkän ja käänteentekevän jakson Suomen historiaa perheen, suvun, yhteisön ja yhteiskunnallisen luokan näkökulmasta. Linna ei kirjoita historiaa, vaan kaunokirjallisuutta, jolla kuitenkin on erittäin vankat linkit todellisuuteen ja vahvat tarttumakohdat suomalaisten tajuntaan ja kokemuspiiriin.
Radioteatterille trilogian ovat dramatisoineet kirjailijat Leena Lander (trilogian ensimmäinen osa), Juha Seppälä (toinen osa) ja Hannu Raittila (kolmas osa). Teoksella on myös kolme ohjaajaa: jaksot 1 - 7 ohjaa Tarja Jakunaho, jaksot 8 - 14 Ari Kallio ja jaksot 15 - 21 Sakari Kirjavainen.

Mammuttimaisen sarjan dramaturgeina on toiminut kolme ammattikirjailijaa. Radiosovitusta on helpottanut Linnan jo romaaniinsa kirjoittama "äänten sinfonia", Leena Lander sanoo.

Lander on aikaisempia sovituksia enemmän korostanut Linnan naisten osuutta. Raittilan mukaan se on ollut myös keino käsitellä suuria asioita intiimimmällä, radioon soveltuvalla tavalla.

Raittilaa on Linnan henkilöistä kiinnostanut eniten Janne Kivivuori, Landeria taas tämän isä Otto. Landerista romaanin jännite jopa ratkaisevasti vähenee Oton kuoleman myötä.

Täällä Pohjantähden alla tulvii tunnettuja, laittamattomia repliikkejä. Raittilan ja Landerin mielestä ne kestävät silti aikaa.

Radioteatterin sovituksen ensimmäinen osa ei kuitenkaan ala tutulla raamatullisella lauseella "alussa oli suo, kuokka ja Jussi".

Täällä Pohjantähden alla

Radioteatterin 21-osainen sarja on kaikkien aikojen ensimmäinen dramatisointi, joka kattaa koko Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian alusta loppuun. Linnan teossarja kuvaa suomalaisen yhteiskunnan muutokset aina työväenliikkeen noususta suurlakkoon, sisällissotaan, lapualaisvuosiin kuin talvi -ja...

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto