Hyppää pääsisältöön

Täällä Pohjantähden alla — valitut palat

Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -trilogiasta tuli 1960-luvulla suomalaisuuden suuri tarina. Veikko Sinisalo, Harri Hyttinen ja kirjailija itse esittävät otteita suurromaanista.

Linnan teossarja kuvaa suomalaisen yhteiskunnan rajuja muutoksia hämäläisen pikkukylän näkökulmasta (tärkeimpänä esikuvana Linnan kotipitäjä Urjala). Se ulottuu ajallisesti vuodesta 1884 vuoteen 1954.

Kirjan raameihin mahtuvat niin työväenliikkeen nousu, suurlakko, sisällissota, lapualaisvuodet kuin talvi -ja jatkosota.

Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1959 ja viimeinen vuonna 1962. Teoksen keskiössä ovat Jussi Koskelan ja Otto Kivivuoren torppariperheiden vaiheet.

Perheet liittyvät toisiinsa Akseli Koskelan ja Elina Kivivuoren avioliiton kautta. Elinan veljestä Jannesta tulee sosialidemokraattinen poliitikko ja kansanedustaja.

Romaanin muita henkilöitä ovat mm. Töyryn isännän katkeroittama Anton Laurila, yksinkertainen Leppäsen Preeti, idealistisena työväenaatteen miehenä tunnettu räätäli Halme, autonkuljettaja Lauri Kivioja ja tämän isä, hevoskauppias ja viinatrokari Vikki.


Tietolaatikko

Täällä Pohjantähden alla -sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta tehty elokuva valmistui vuonna 1968. Kolmanteen osaan perustuva filmi Akseli ja Elina sai ensi-iltansa vuonna 1970. Timo Koivusalo teki romaanisarjasta kaksiosaisen filmatisoinnin vuosina 2009-2010.
Ritva Holmberg on tehnyt vuonna 2002 Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan pohjautuvan sovituksen Pentinkulman naiset.
Radioteatterin 21-osaisen kuunnelmasovituksen ensi-ilta on 9.8.2009.