Hyppää pääsisältöön

Kasakka Klimenko

Viktor Klimenko oli 1970-luvulla kansainvälisesti menestyneimpiä iskelmälaulajiamme. Hänen kasakkaimagonsa tehosi erityisesti saksalaisiin.

Tietolaatikko

Katjusha. Säv. Matvei Blanter, san. Mihail Isakovski. Viktor Klimenko levytti laulun venäjäksi vuonna 1972. Ensimmäisen suomenkielisen levytyksen teki Vieno Kekkonen vuonna 1958.
Volgan lautturien laulu (Ej uhnjem). Viktor Klimenko levytti laulun venäjäksi vuonna 1970. Ensimmäisen suomenkielisen levytyksen teki Jean Theslöf vuonna 1926.
Stenka Razin. Säv. ja san. trad. Viktor Klimenko levytti kappaleen venäjäksi 1970. Annikki Tähti levytti laulun suomenkielisen version vuonna 1961.
Lasi votkaa (Rjumku votki). Säv. ja san. trad. Viktor Klimenko levytti laulun suomeksi vuonna 1969. Laulu kuultiin vuonna 1969 elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu.
Kalinka. Säv. ja san. trad. Viktor Klimenko levytti laulun venäjäksi vuonna 1973. Puna-armeijan kuoro levytti sen Suomessa vuonna 1945. Ensimmäiset suomenkieliset levytykset tekivät Tuula-Anneli Rantanen ja Tuula Ikäheimo vuonna 1960.
Heinäkuussa 1971 lähetetty Kasakka-ohjelma voitti TV-viihdeohjelmien festivaaleilla Knokkessa, Belgiassa toisen "Hopeatiira" -palkinnon vuonna 1971.
Luonasi oon, kun ilta ennättää. Säv. Viktor Klimenko & Aleksander Klimenko, san. Pertti Reponen. Kappale sijoittui kolmanneksi Suomen euroviisukarsintojen finaalissa vuonna 1977.

Kasakkasuvun jälkeläinen Viktor Klimenko (s. 1942) nousi esiin laulajana jo 1960-luvun alussa. Hän edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1965 sävelmällä Aurinko laskee länteen.

Suomen euroviisukappale ei vielä vedonnut eurooppalaiseen yleisöön, mutta 1960-luvun lopussa Klimenkosta tuli venäläisten laulujen menestyksekäs tulkitsija. Saksassa Ivan Rebroff oli kahminut kultaa samalla saralla, ja Klimenkollekin löytyi sieltä esiintymismahdollisuuksia.

Vuonna 1973 tehdyssä haastattelussa hän ei kuitenkaan haihattele liikoja. "Manageri haluaisi, että mä muuttaisin Saksaan, mutta mulla ei ole varaa siihen." Varsinainen leipä oli kuitenkin kotimaassa.

Vuoden 1977 viisukarsinnassa Klimenko yhdisteli venäläistä musiikkiperinnettä uusiin elementtteihin: kasakkalaulua maustettiin suomalaisella kulkuriromantiikalla ja kanteleensoitolla.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto