Hyppää pääsisältöön

Olipa kerran Beatles kertoi 1960-luvun suosituimman bändin tarinan

Vuonna 1980 radioitu Jake Nymanin ja Timo Kanervan kuunnelma Olipa kerran Beatles kertoi 1960-luvun suosituimman rockyhtyeen tarinan.

Kuunnelman esitti kesäkuussa 1980 aloittanut Rockradio. Mukana oli sekä ammattinäyttelijöitä että rockmaailmassa kunnostautuneita amatöörejä.

John Lennonin roolissa oli Soundi-lehden toimittaja Jussi Niemi, ja Paul McCartneyä näytteli Pirkka-Pekka Petelius.

George Harrisonin osa lankesi muusikko Kari Peitsamolle, ja Ringo Starrina esiintyi Rockradion toimittaja Holle Holopainen. Holopaisen kollega Jukka Haarma esitti bändin varhaisvaiheissa mukana ollutta Stuart Sutcliffeä.

Kuunnelman päämääränä lienee suurten taide-elämysten sijasta ollut Beatles-historiatiedon välittäminen viihteellisessä muodossa. Tämän tarkoituksensa se epäilemättä täyttikin hyvin. Ohjelma toimii myös viehättävänä dokumenttina Rockradion alkuvaiheista.

Olennainen osa teosta oli alkuperäinen Beatles-musiikki, joka oheisista näytteistä puuttuu tekijänoikeussyistä.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto