Hyppää pääsisältöön

Jouko Turkka Mark Levengoodin vieraana

Kiistelty teatteriohjaaja pitää ihmisistä, väittää olevansa teatterin vihaaja ja luopuisi mieluummin puolista aivoistaan kuin naisista.

Jouko Turkka (1942–2016) sai kotoaan elämänevääksi tiedon siitä, että avioliitossa kuolee kaikki. Hänestä eräs parannuksellinen parisuhdevaihtoehto voisikin olla rouvan vuokraus.

1980-luvulla Teatterikorkeakoulussa professorina ja rehtorina toiminut mies kertoo teatterin usein sortuvan tavoittelemaan ymmärrettävyyttä, vaikka ihmiset haluavat katsoa sellaista, mitä eivät ymmärrä.

Turkan työt ovat usein aiheuttaneet kuohuntaa. Elämän dramaattisuutta ohjaaja selittää sillä, että hän on hypännyt menestyksestä pois aina ensimmäisenä - tehnyt usein asioita ensimmäisenä ja sitten jättänyt ne muille.

Paljon keskustelua herättänyt teatterintekijä kertoo ohjelmassa oikein pyrkivänsä valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta aina sen, mikä pelottaa enemmän. Turkan mielestä nykyään ei kannata kirjoittaa muuta kuin sellaista, jonka kirjoittaminen pelottaa.

Teksti: Tsuua Kekäle

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto