Hyppää pääsisältöön

Jouko Turkka Mark Levengoodin vieraana

Kiistelty teatteriohjaaja pitää ihmisistä, väittää olevansa teatterin vihaaja ja luopuisi mieluummin puolista aivoistaan kuin naisista.

Jouko Turkka (1942–2016) sai kotoaan elämänevääksi tiedon siitä, että avioliitossa kuolee kaikki. Hänestä eräs parannuksellinen parisuhdevaihtoehto voisikin olla rouvan vuokraus.

1980-luvulla Teatterikorkeakoulussa professorina ja rehtorina toiminut mies kertoo teatterin usein sortuvan tavoittelemaan ymmärrettävyyttä, vaikka ihmiset haluavat katsoa sellaista, mitä eivät ymmärrä.

Turkan työt ovat usein aiheuttaneet kuohuntaa. Elämän dramaattisuutta ohjaaja selittää sillä, että hän on hypännyt menestyksestä pois aina ensimmäisenä - tehnyt usein asioita ensimmäisenä ja sitten jättänyt ne muille.

Paljon keskustelua herättänyt teatterintekijä kertoo ohjelmassa oikein pyrkivänsä valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta aina sen, mikä pelottaa enemmän. Turkan mielestä nykyään ei kannata kirjoittaa muuta kuin sellaista, jonka kirjoittaminen pelottaa.

Teksti: Tsuua Kekäle

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto