Hyppää pääsisältöön

Yhteinen sävel -bonuksia: Moskovan valot

Turistit vyöryivät 1960-luvulla Neuvostoliittoon venäläisten sävelmien tahdissa. Ne säestivät niin pönäköitä ystävyystilaisuuksia kuin kosteampia illanistujaisia. Elävä arkisto tarjoaa lisämateriaalia Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan.

Neuvostoliiton seremonialliseen kuvaan kuuluivat marssimusiikki, punaliput ja paatos. Kaduilla matkailijat tutustuivat epäviralliseen todellisuuteen: tavarapulaan ja elintarvikejonoihin.

Elintasoerot houkuttivat suomalaisia öykkäröimään. Vodkaa sai helposti ja halvalla, ja jähmeät suomalaiset ottivat siitä kaiken ilon irti päästessään kerrankin rentoutumaan.

Virallinen Suomi hoiti itäsuhteita kieli keskellä suuta. Tiedotusvälineetkään eivät itänaapurin kielteisillä puolilla juuri herkutelleet. Ei haluttu ongelmia sen enempää Neuvostoliiton kuin idänsuhteista vastaavan presidentti Kekkosen kanssa.

Tämän artikkelin leikkeet ovat oheismateriaalia YLE Teeman syksyllä 2009 esittämään Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan, joka kertoi Suomen ja Neuvostoliiton rinnakkaiselon kepeydestä ja kipeydestä kevyen musiikin keinoin.

Teksti: Kinocompany & Elävä arkisto/Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Tanssi Anjushka. Säv. ja san. Usko Kemppi. Kappaleen levytti ensimmäisenä Matti Jurva vuonna 1932.
Oi Kiova. Säv. Rauno Lehtinen. Esitys kuvattu Suomen kulttuuriviikolla Ukrainassa, säestäjänä Rauno Lehtisen johtama Radion viihdeorkesteri.
Tuulella ei ole ystävää (Pesnja a druge). Säv. Andrei Petrov, san. Hillevi. Heikki Aarva levytti laulun vuonna 1963.
Soittajapoika (Eh, Andrjusha). Säv. tuntematon, sov. Erkki Melakoski, san. Saukki. Laila Kinnunen levytti kappaleen vuonna 1962.
Moskovan valot (Moskovskije okna). Säv. Tihon Hrennikov, san. Mikhail Matusovskij, suom. san. Pauli Salonen. Agents levytti kappaleen vuonna 1996. Ensimmäisen suomenkielisen levytyksen teki Tuula-Anneli Rantanen vuonna 1961.
Muuttuvat laulut. Säv. Rauno Lehtinen, san. Tuula Valkama. Georg Ots levytti laulun vuonna 1969.

Kuusiosaisessa Yhteinen sävel -dokumenttisarjassa kuljetaan musiikin ja laulujen matkassa historiaa aina sotaa edeltävistä vuosista Neuvostoliiton hajoamiseen. Matkan varrella piirtyy kuva suomalaisuudesta sekä naapuruudesta, josta emme aiemmin ole tohtineet puhua. Musiikin kautta syntyy myös ajan kuva niin naapuristamme Neuvostoliitosta kuin kotoisesta Suomestamme.
Yhteinen sävel -sarjan ohjasi Ari Matikainen ja tuotti Kinocompany Oy. Sarjaan liittyivät levy, musavideo, konsertti ja nettisivut.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto