Hyppää pääsisältöön

Yhteinen sävel -bonuksia: Tere perestroika

Suomalaiset rockbändit pääsivät 1980-luvulla nauttimaan megasuosiosta Neuvostoliitossa. Niitä kohdeltiin itänaapurissa kuin Beatlesia konsanaan. Elävä arkisto tarjoaa lisämateriaalia Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan.

Suomalaisten kohkaaminen lavalla oli neuvostoliittolaisille jotain ennen näkemätöntä ja käsittämätöntä. Suomalaisyhtyeiden biiseissä käsiteltiin ennakkoluulottomasti myös neuvostokulttuuriin liittyviä aiheita. Maassa ei ollut aiemmin ollut vaihtoehtokulttuuria eikä rockista saanut puhua.

1980-90–lukujen vaihteessa ilmapiiri muuttui, ja Neuvostoliiton hajoamisen myötä suomalaisten rockbändien bilettäminen rajan takana hiipui. Oli hetkeksi hyvästien aika – kunnes Leningrad Cowboys tuli ja herätti musiikillisen ystävyyden uudelleen yhtä näyttävästi ja vaikuttavasti kuin Puna-armeijan kuoro Messuhallissa 50 vuotta aiemmin.

Teksti: Kinocompany & Elävä arkisto/Jukka Lindfors

Tämän artikkelin leikkeet ovat oheismateriaalia YLE Teeman syksyllä 2009 esittämään Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan, joka kertoi Suomen ja Neuvostoliiton rinnakkaiselon kepeydestä ja kipeydestä kevyen musiikin keinoin.

Tietolaatikko

Lapsuuden sankarille. Säv. ja san. Heikki Salo. Miljoonasade levytti kappaleen vuonna 1986.
Those Were the Days (Dorogoi dlinnoju). Säv. Boris Fomin, sov. Mauri Sumén, san. Konstantin Podrevski, engl. san. Gene Raskin. Esitys taltioitu Leningrad Cowboysin sekä Aleksandrovin kuoron ja orkesterin harjoituksista. Leningrad Cowboys levytti kappaleen vuonna 1993.

Kuusiosaisessa Yhteinen sävel -dokumenttisarjassa kuljetaan musiikin ja laulujen matkassa historiaa aina sotaa edeltävistä vuosista Neuvostoliiton hajoamiseen. Matkan varrella piirtyy kuva suomalaisuudesta sekä naapuruudesta, josta emme aiemmin ole tohtineet puhua. Musiikin kautta syntyy myös ajan kuva niin naapuristamme Neuvostoliitosta kuin kotoisesta Suomestamme.
Yhteinen sävel -sarjan ohjasi Ari Matikainen ja tuotti Kinocompany Oy. Sarjaan liittyivät levy, musavideo, konsertti ja nettisivut.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto