Hyppää pääsisältöön

Yhteinen sävel -bonuksia: Tere perestroika

Suomalaiset rockbändit pääsivät 1980-luvulla nauttimaan megasuosiosta Neuvostoliitossa. Niitä kohdeltiin itänaapurissa kuin Beatlesia konsanaan. Elävä arkisto tarjoaa lisämateriaalia Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan.

Suomalaisten kohkaaminen lavalla oli neuvostoliittolaisille jotain ennen näkemätöntä ja käsittämätöntä. Suomalaisyhtyeiden biiseissä käsiteltiin ennakkoluulottomasti myös neuvostokulttuuriin liittyviä aiheita. Maassa ei ollut aiemmin ollut vaihtoehtokulttuuria eikä rockista saanut puhua.

1980-90–lukujen vaihteessa ilmapiiri muuttui, ja Neuvostoliiton hajoamisen myötä suomalaisten rockbändien bilettäminen rajan takana hiipui. Oli hetkeksi hyvästien aika – kunnes Leningrad Cowboys tuli ja herätti musiikillisen ystävyyden uudelleen yhtä näyttävästi ja vaikuttavasti kuin Puna-armeijan kuoro Messuhallissa 50 vuotta aiemmin.

Teksti: Kinocompany & Elävä arkisto/Jukka Lindfors

Tämän artikkelin leikkeet ovat oheismateriaalia YLE Teeman syksyllä 2009 esittämään Yhteinen sävel -dokumenttisarjaan, joka kertoi Suomen ja Neuvostoliiton rinnakkaiselon kepeydestä ja kipeydestä kevyen musiikin keinoin.

Tietolaatikko

Lapsuuden sankarille. Säv. ja san. Heikki Salo. Miljoonasade levytti kappaleen vuonna 1986.
Those Were the Days (Dorogoi dlinnoju). Säv. Boris Fomin, sov. Mauri Sumén, san. Konstantin Podrevski, engl. san. Gene Raskin. Esitys taltioitu Leningrad Cowboysin sekä Aleksandrovin kuoron ja orkesterin harjoituksista. Leningrad Cowboys levytti kappaleen vuonna 1993.

Kuusiosaisessa Yhteinen sävel -dokumenttisarjassa kuljetaan musiikin ja laulujen matkassa historiaa aina sotaa edeltävistä vuosista Neuvostoliiton hajoamiseen. Matkan varrella piirtyy kuva suomalaisuudesta sekä naapuruudesta, josta emme aiemmin ole tohtineet puhua. Musiikin kautta syntyy myös ajan kuva niin naapuristamme Neuvostoliitosta kuin kotoisesta Suomestamme.
Yhteinen sävel -sarjan ohjasi Ari Matikainen ja tuotti Kinocompany Oy. Sarjaan liittyivät levy, musavideo, konsertti ja nettisivut.