Hyppää pääsisältöön

Madonna Helsingissä 6.8.2009

85 000 katsojaa saapui Helsingin Jätkäsaareen popin kuningattaren ensimmäiseen Suomen-konserttiin.

Yli puolen vuoden odotus palkittiin torstai-iltana 6.8.2009, kun popikoni Madonna esiintyi pohjoismaiden tähänasti suurimmassa maksullisessa tapahtumassa.

85 000 konserttilipun hankkineen lisäksi Jätkäsaaren lähistölle oli kerääntynyt tuhansia muita nauttimaan ainakin konsertin äänistä ja megatapahtuman tunnelmasta.

Kaikkiaan konserttia seurasi siis jopa satatuhatta ihmistä. Hyvä sää auttoi kuuluvuutta ja YLE Uutisten tietojen mukaan Madonnan avaustahdit olivat kantautuneet aina Kirkkonummelle asti.

Etukäteen pelättiin megatapahtuman saavan Helsingin kaaokseen. Pahoilta liikennesumilta kuitenkin vältyttiin ja poliisin mukaan yö sujui ilman merkittäviä järjestyshäiriöitä.

Megatähti saapui Suomeen keskiviikkona aamuyöllä Tallinnasta. Konsertti oli osa Madonnan Sticky and Sweet -kiertuetta, joka alkoi jo elokuussa 2008.

Teksti: Tsuua Kekäle

Tietolaatikko

Madonna (koko nimeltään Madonna Louise Veronica Ciccone)
Syntynyt 16.8.1958 Michiganissä, Yhdysvalloissa
Aloitti uransa 1982

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto