Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Kolme kotiinpaluuta

Kolme nuorta suomalaisnaista lähti maailmalle, kotiutui ja asui poissa pitkään. Kriisit saivat kuitenkin jokaisen palaamaan Suomeen.

Toimittaja Leena Reikko asui yhteensä 17 vuotta lähi-idässä. Vaikka hän raportoi Suomeen usein suuren väkivallan keskeltä, Reikko osasi aina pitää elinympäristöään kotinaan.

Arja Töyrylä-Comte oli ensimmäisiä suomalaisia huippumalleja. Hänen menestyksekäs uransa oli ensimmäiset 16 vuotta tähtihumua, suorastaan poissa todellisuudesta.

Kirjailija-toimittaja Eija Wager taas lähti nuorena Italiaan opiskelemaan elokuva-alaa. Seikkailjasielu päätti esikoistaan odottaessaan perustaa pesänsä Italiaan. Wager asuikin saapasmaassa 30 vuotta.

Väkivallan keskellä eläminen ei tehnyt Leena Reikosta kyynistä, mutta se väsytti. Hän kertoo, ettei väkivaltaan totu koskaan, sitä on vaan ajan kuluessa aina vain vaikeampi sietää. Niin lopulta syntyi päätös kotiinpaluusta. Pahin osa uupumusta osui kuitenkin päätöksen ja paluun väliin.

90-luvun loppupuolella Eija Wager muutti Milanon läheisille vuorille toteuttamaan unelmaansa maalla asumisesta. Hän nautti luonnon kauneudesta ja yksinäisyydestä.

Kuitenkin noin kymmenen vuoden jälkeen Wagerin erakoituminen tuntui kuitenkin menneen liian pitkälle. Oli jälleen aika uudelle etapille elämän matkassa. Tämä matka vei takaisin Suomeen.

Arja Töyrylä-Comten pysäytti toistuvat masennuskaudet. Viimeisen, suuren romahduksen laukaisi itsemurhayrityksen todistaminen Pariisin metrossa. Puolen tunnin matka meni itkiessä ja kotiin päästyä itku vaihtui huudoksi. Yön aikana entinen supermalli totesi, että ellei hän nyt lähde Suomeen hän kuolee.

Suomi, johon naiset palasivat on erilainen kuin Suomi, josta he aikoinaan lähtivät. Silti kaikkien paikka on tällä hetkellä täällä. Vielä ei kuitenkaan voi tietää, mihin elämä vielä vie.

Teksti: Tsuua Kekäle

Kommentit