Hyppää pääsisältöön

Markus Allan: Laulu Dneprille

Markus Allanin tulkitsema kaihoisa ylistys Dnepr-virralle sai näyttelijä Heikki Kinnusen liikuttumaan isänpäivänä 1999.

Tietolaatikko

Laulu Dneprille (Reve ta stogne Dnipr shiroky / Pesnja o Dnepre). Säv. Daniil Kryzhanovski, san. Taras Shevtshenko, suom. san. Reino Helismaa.

Laulu Dneprille tunnetaan Suomessa parhaiten Tapio Rautavaaran levytyksenä vuodelta 1967. Ensimmäisen version levytti Ilkka Rinne vuonna 1961.

Oheisessa ohjelmassa Heikki Kinnunen on tv:n isänpäiväkonsertin juhlakaluna Mikko Alatalon, Mattiesko Hytösen, Esko Ahon ja Ville Klingan kera. Konsertissa kuultiin isien toivelauluja.

Kappale on kuulunut myös Kinnusen omaan ohjelmistoon. Hän levytti sen vuonna 1979.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto