Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Leea Klemola

”Ei minusta taiteilijaa tule, sillä minusta puuttuu ristiriita; se onnettomuus.” Näin muistelee nuoruuden pohdintojaan näyttelijä, ohjaaja ja näytelmäkirjailija Leea Klemola. Hän haaveili urasta eläinten käyttäytymistutkijana.

Tietolaatikko

Leea Klemola (s. 16.8.1965) vietti lapsuutensa Göteborgissa ja Kokkolassa.

Teatterikorkeakoulussa hän opiskeli 1987 - 1991.

Klemola on kirjoittanut ja ohjannut lukuisia näytelmiä, toiminut tv-käsikirjoittajana, näyttelijäntyön opettajana, oopperaohjaajana ja teatterijohtajana. Hänet tunnetaan myös monista teatteri- ja elokuvarooleistaan.

Leea Klemola (s. 1965) syttyi näyttelemiseen vasta kaksi vuotta alalla jo työskenneltyään. Käänteentekevä roolityö oli Eeva-Liisa Mannerin näytelmässä Poltettu oranssi.

Klemolaa ajaa eteenpäin uteliaisuus: Miten maantiede vaikuttaa mentaliteettiin? Miten maisema jättää jäljen ihmiseen? Entä miten käyttäytyy suomalainen ääriolosuhteissa?

Klemola puhuu haastattelussa myös arktisen trilogiansa tutkimusmatkasta Grönlantiin. Trilogian kaksi ensimmäistä osaa - näytelmät Kokkola ja Kohti kylmempää - saivat ensi-iltansa 2004 ja 2008. Trilogian viimeistä osaa varten hän matkusti keväällä 2009 Afrikkaan hakemaan tietoa täplähyeenoista.

”Se, mitä menee hakemaan, sen löytää varmasti. Ei tämä tiedettä ole”, sanoo Klemola.

Hän pitää vaaran tunteesta näyttelemisessä. "Näyttelijä on väline, jolla näytelmän maailma saadaan juonittua katsojan päähän. Pidän näyttelijöistä, jotka ovat valmiita taipumaan mihin tahansa, jotta juttu toimii." - Teatteriohjaajana Klemolalle on tärkeää kunnioittaa katsojan tilannetajua, älykkyyttä ja huumorintajua.

Marko Gustafssonin toimittama haastattelu vie myös Leea Klemolan lapsuuteen ja nuoruuteen. Kommentaattoreina ovat Klaus Klemola ja Seela Sella.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto