Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Leea Klemola

”Ei minusta taiteilijaa tule, sillä minusta puuttuu ristiriita; se onnettomuus.” Näin muistelee nuoruuden pohdintojaan näyttelijä, ohjaaja ja näytelmäkirjailija Leea Klemola. Hän haaveili urasta eläinten käyttäytymistutkijana.

Tietolaatikko

Leea Klemola (s. 16.8.1965) vietti lapsuutensa Göteborgissa ja Kokkolassa.

Teatterikorkeakoulussa hän opiskeli 1987 - 1991.

Klemola on kirjoittanut ja ohjannut lukuisia näytelmiä, toiminut tv-käsikirjoittajana, näyttelijäntyön opettajana, oopperaohjaajana ja teatterijohtajana. Hänet tunnetaan myös monista teatteri- ja elokuvarooleistaan.

Leea Klemola (s. 1965) syttyi näyttelemiseen vasta kaksi vuotta alalla jo työskenneltyään. Käänteentekevä roolityö oli Eeva-Liisa Mannerin näytelmässä Poltettu oranssi.

Klemolaa ajaa eteenpäin uteliaisuus: Miten maantiede vaikuttaa mentaliteettiin? Miten maisema jättää jäljen ihmiseen? Entä miten käyttäytyy suomalainen ääriolosuhteissa?

Klemola puhuu haastattelussa myös arktisen trilogiansa tutkimusmatkasta Grönlantiin. Trilogian kaksi ensimmäistä osaa - näytelmät Kokkola ja Kohti kylmempää - saivat ensi-iltansa 2004 ja 2008. Trilogian viimeistä osaa varten hän matkusti keväällä 2009 Afrikkaan hakemaan tietoa täplähyeenoista.

”Se, mitä menee hakemaan, sen löytää varmasti. Ei tämä tiedettä ole”, sanoo Klemola.

Hän pitää vaaran tunteesta näyttelemisessä. "Näyttelijä on väline, jolla näytelmän maailma saadaan juonittua katsojan päähän. Pidän näyttelijöistä, jotka ovat valmiita taipumaan mihin tahansa, jotta juttu toimii." - Teatteriohjaajana Klemolalle on tärkeää kunnioittaa katsojan tilannetajua, älykkyyttä ja huumorintajua.

Marko Gustafssonin toimittama haastattelu vie myös Leea Klemolan lapsuuteen ja nuoruuteen. Kommentaattoreina ovat Klaus Klemola ja Seela Sella.