Hyppää pääsisältöön

Jokamiesluokan SM-kisat 1995

Autourheilun jokamiesluokka eli "jokkis" on vauhdikas ja suosittu laji, jonka Suomen mestaruuksista on kisattu vuodesta 1979 alkaen.

Tietolaatikko

SM-tulokset 1995: 1) Jussi Halttunen, 2) Juha-Pekka Mattila, 3) Tapani Kalmukoski, 4) Vesa Portaanpää, 5) Harri Linden, 6) Sami Autio, 7) Harri Laaksonen.

Jokamiesluokka tuli Suomeen 1970-luvun puolivälissä. Sen kuljettajilta edellytetään vain ajokorttia, lajin tutkintoa ja lisenssiä. Lisenssiin sisältyy hyvään tarpeeseen tuleva vakuutus.

Auton tulee olla lajipäällikkö Kalevi Sulkavan mukaan "suurin piirtein ehjä". Ajokit kokevat kilpailuissa kovia, joten niissä on oltava kestävät turvakaaret.

Kiteen Tolosenmäellä käydyssä SM-kisassa voiton vei Someron Urheiluautoilijoiden Jussi Halttunen. Seuraaviksi sijoittuivat Juha-Pekka Mattila (Hyvinkään UA) ja Tapani Kalmukoski (Evijärven UA).

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto