Hyppää pääsisältöön

Punainen lanka: Neil Hardwick

Vaikka me tunnemme Neil Hardwickin teatteri- ja tv-ohjaajajana, oli hänen ensimmäinen työpaikkansa Britannian ydinenergiakomissiossa fyysikkona.

Maarit Tastula jututtaa marraskuussa 2001 juuri niihin aikoihin ensi-iltansa saaneen näytelmän Kööpenhamina ohjaajaa Neil Hardwickia.

Englannissa yliopistossa opiskellessaan Hardwickin filosofian opettaja kertoi miehelle usein kymmenen vuoden takaisesta oppilaastaan Michael Fraystä, jonka ajatukset olivat hyvin saman kaltaiset kuin Hardwickin.

Kun Hardwick sitten kuuli, että Frayn näytelmä oli valittu 1999 vuoden näytelmäksi, hänen oli saatava lukea tuo näytelmä. Ohjaaja ihastui kahdesta fyysikosta, Niels Bohrista ja Werner Heisenbergistä kertovaan näytelmään.

Bohriin ja Heisenbergeriin liittyvien tiedemaailman ja ydinfysiikan kysymysten lisäksi Tastula ja Hardwick keskustelevat Punaisessa langassa muun muassa roistoista ja sankareista sekä oman elämän hallinnasta.

Hardwick uskoo elämän olevan hyvin pienestä kiinni. Bohrin pojan kuolema oli isästä ja kymmenestä sentistä kiinni, Heisenbergin elämä taas kymmenestä tupakasta.

Brittifyysikot innoittivat näytelmäkirjailijaa

Sekä Niels Bohr että Werner Heisenberg ovat fysiikan nobelisteja. Bohr (1885-1962) sai palkinnon vuonna 1922 atomin rakenteen selvittämisestä. Heisenberg (1901-1976), joka oli ollut Bohrin oppilas, taas sai Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1932 kvanttimekaniikan kehittämisestä.


Juho-Pekka Rantala haastatteli Hardwickia vuonna 2019. Tuloksena oli puhetta politiikasta, älykkyydestä, hauskuuttamisen vakavuudesta, Suomesta ja suomalaisista.

Keskustele
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto