Hyppää pääsisältöön

Reidarin värilliset aistimukset

Lapin omapäinen taiteilija Reidar Särestöniemi maalaa ja kertoo työstään Eeli Aallon värikylläisessä dokumenttielokuvassa vuodelta 1973.

Reidar Särestöniemi (1925–81) oli 70-luvulle tultaessa jo noussut kuuluisuuteen pohjoiseen luontoon ja mytologiaan viittaavilla voimallisilla kuvillaan. Ohjaaja Eeli Aalto muistelee filmin syntyvaiheita:

"Reidar oli elokuvan teon aikoihin 48-vuotias. Televisio oli siirtynyt värikauteen, joka suosi Reidarin tyyppisten maalausten esille tuontia. Hänen töistään maksettiin enemmän kuin yhdenkään toisen suomalaisen taidemaalarin maalauksista."

"Arkkitehti Reima Pietilän suunnittelemat ateljee ja galleria uima-altaineen olivat jopa presidentti Kekkosen vierailleen suosittelemia paikkoja. Heitä virtasi Särestöön Espanjan kuninkaasta lähtien."

"Elokuvassa Reidar maalaa taulun paljastaen katsojalle omaperäisen lasuuritekniikkansa. Hän kertoo taiteilijana olostaan Lapissa, matkoistaan - ennustaen lopulta koillisen Lapin muuttuvan massaturismin kohteeksi."

Elokuva on kuvattu Kittilän Kaukosessa kesällä 1972. Se edusti aikanaan Suomea Venetsian dokumenttifestivaalilla.

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto