Hyppää pääsisältöön

Jari Järvelä: Mistä on mustat tytöt tehty

Päähenkilö Rööri eli Katariina Hämäläinen on toisen polven nuohooja. Hän varttuu täysi-ikäiseksi 1970- ja -80 - lukujen Helsingissä. Nokikolareitten kautta Järvelä kirjoittaa sodanjälkeisen Suomen muuttumisesta 1980 -luvulle saakka.

Tietolaatikko

Jari Järvelä (s. 1966)

Jari Järvelän tuotantoa:
Romaanit
Mistä on mustat tytöt tehty 2009
Romeo ja Julia 2007
Kansallismaisema 2006
Pieni taivas 2004
Veden paino 2001
Lentäjän poika 1999
66 luuta 1998

Järvelä ei pelkästään haikaile idyllisen Vallilan perään vaan samalla kuvaa hulvattomasti aikansa nuorisokulttuuria esimerkiksi punkia.

Jari Järvelän kirja on täynnä hillittömiä tarinoita mustista veljistä ja muista käsityöläisistä.

Hän on edelleen kehittänyt kielellistä ilottelua, jonka hän aloitti edellisessä romaanissaan Romeo ja Julia.

Nuorelle Röörille Järvelä on löytänyt notkean nuorisokielen. Katoilla Rööri on turvassa ja onnellinen, mutta kodeissa ja kaduilla Järvelä törmäyttää hänet kohtaamaan hyvinkin väkivaltaisen maailman.

Aiemmassa tuotannossaan Jari Järvelä kirjoitti paljon vedestä. Nyt hänen elementtinään on tuli.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto