Hyppää pääsisältöön

Vanhaisäntä ja vanhaemäntä Teräsranta

Antti ja Raili Teräsranta Vehkalahdelta ovat siirtäneet maatilansa kahdelle vanhimmalle pojalleen. Kolmas poika menehtyi jo 25 vuotta sitten seitsemänvuotiaana syöpään.

Raili ja Antti Teräsranta seurustelivat neljä vuotta kirjeitä kirjoitellen, kunnes 1959 sitten päättivät mennä naimisiin. Kosiessaan Antti lupasi Railille leipää jä lämmintä.

Teräsrannat olivat avioituivat normaalia vanhempina, reippaasti päälle 30-vuotiaina. Antti ajatteli tuohon aikaan, että on jo kaiken elämässään kokenut, mutta jos vielä naimisiin pääsisi ja ehkä saisi lapsiakin.

Teräsrannat saivatkin kolme poikaa. Tila on nykyään kahden vanhimman pojan yhtiönä. Vanhaisäntä saa sanoa asioihin mielipiteensä, mutta hän jättää päätösvallan pojilleen, joille se kuuluu.

Kuopus Yrjö kuoli 7-vuotiaana erittäin pahalaatuiseen kudoskasvannaiseen. Poikansa menettänyt äiti kertoo, kuinka maailma kirkkaana päivänä pimeni pojan nukuttua pois. Suru ei koskaan katoa, mutta sen kanssa oppii elämään.

Pojan kuolema innoitti luonnonmukaiseen viljelyyn ja terveiden elämäntapojen vaalimiseen. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös raittius. Raili kertoo, ettei kukaan ole vielä koskaan onnistunut kaatamaan viinaa hänen suuhunsa.

Yhteisiä rakkaita harrastuksia pariskunnalla on myös runous ja suurista periaatteellisista kysymyksistä puhuminen.

Ohjelmassa kuulemme kaksi runoa. Antti lausuu niistä toisen ja Raili toisen. Antti soittaa myös ohjelman loppuun viululla Porin Jussin polkan.

Teksti: Tsuua Kekäle

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto