Hyppää pääsisältöön

Vanhaisäntä ja vanhaemäntä Teräsranta

Antti ja Raili Teräsranta Vehkalahdelta ovat siirtäneet maatilansa kahdelle vanhimmalle pojalleen. Kolmas poika menehtyi jo 25 vuotta sitten seitsemänvuotiaana syöpään.

Raili ja Antti Teräsranta seurustelivat neljä vuotta kirjeitä kirjoitellen, kunnes 1959 sitten päättivät mennä naimisiin. Kosiessaan Antti lupasi Railille leipää jä lämmintä.

Teräsrannat olivat avioituivat normaalia vanhempina, reippaasti päälle 30-vuotiaina. Antti ajatteli tuohon aikaan, että on jo kaiken elämässään kokenut, mutta jos vielä naimisiin pääsisi ja ehkä saisi lapsiakin.

Teräsrannat saivatkin kolme poikaa. Tila on nykyään kahden vanhimman pojan yhtiönä. Vanhaisäntä saa sanoa asioihin mielipiteensä, mutta hän jättää päätösvallan pojilleen, joille se kuuluu.

Kuopus Yrjö kuoli 7-vuotiaana erittäin pahalaatuiseen kudoskasvannaiseen. Poikansa menettänyt äiti kertoo, kuinka maailma kirkkaana päivänä pimeni pojan nukuttua pois. Suru ei koskaan katoa, mutta sen kanssa oppii elämään.

Pojan kuolema innoitti luonnonmukaiseen viljelyyn ja terveiden elämäntapojen vaalimiseen. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös raittius. Raili kertoo, ettei kukaan ole vielä koskaan onnistunut kaatamaan viinaa hänen suuhunsa.

Yhteisiä rakkaita harrastuksia pariskunnalla on myös runous ja suurista periaatteellisista kysymyksistä puhuminen.

Ohjelmassa kuulemme kaksi runoa. Antti lausuu niistä toisen ja Raili toisen. Antti soittaa myös ohjelman loppuun viululla Porin Jussin polkan.

Teksti: Tsuua Kekäle

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto