Hyppää pääsisältöön

Superpesiksen ensimmäinen vuosikymmen kuului Sotkamolle

Pesäpallon SM-sarja muuttui Superpesikseksi vuonna 1990. Sotkamo voitti vuosien 1990–1997 välillä yhteensä kuusi mestaruutta.

Sotkamo oli saavuttanut pesäpallon Suomen mestaruuden ensi kertaa vuonna 1963. Seuraavan kerran se ylsi SM-ykköseksi 27 vuotta myöhemmin. Joukkue oli kahdeksan vuoden ajan säännöllisesti vähintään kolmen parhaan joukossa.

Vuonna 1994 mestariksi noussut Oulun Lippo oli 1990-luvun toiseksi menestynein joukkue. Se saavutti kaksi SM-kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin.

Kiteen Pallo sai vuosikausien uurastuksen jälkeen ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1999.

Naisten puolella SM-kullat ovat jakaantuneet tasaisemmin. Merkittävimpiä joukkueita ovat olleet Oulu, Lapua ja Jyväskylä. Oulun naiset voittivat ensimmäisen mestaruutensa samana vuonna kuin miehet historiansa kolmannen.

Vuosikymmenen kuluessa mestaruuteen ylsi myös monia ensikertalaisia, kuten Viinijärvi, Vihti ja Siilinjärvi. Jyväskylä nousi seuraavan vuosikymmenen puolivälissä naisten sarjan monivuotiseksi valtiaaksi

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto