Hyppää pääsisältöön

Superpesiksen ensimmäinen vuosikymmen kuului Sotkamolle

Pesäpallon SM-sarja muuttui Superpesikseksi vuonna 1990. Sotkamo voitti vuosien 1990–1997 välillä yhteensä kuusi mestaruutta.

Sotkamo oli saavuttanut pesäpallon Suomen mestaruuden ensi kertaa vuonna 1963. Seuraavan kerran se ylsi SM-ykköseksi 27 vuotta myöhemmin. Joukkue oli kahdeksan vuoden ajan säännöllisesti vähintään kolmen parhaan joukossa.

Vuonna 1994 mestariksi noussut Oulun Lippo oli 1990-luvun toiseksi menestynein joukkue. Se saavutti kaksi SM-kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin.

Kiteen Pallo sai vuosikausien uurastuksen jälkeen ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1999.

Naisten puolella SM-kullat ovat jakaantuneet tasaisemmin. Merkittävimpiä joukkueita ovat olleet Oulu, Lapua ja Jyväskylä. Oulun naiset voittivat ensimmäisen mestaruutensa samana vuonna kuin miehet historiansa kolmannen.

Vuosikymmenen kuluessa mestaruuteen ylsi myös monia ensikertalaisia, kuten Viinijärvi, Vihti ja Siilinjärvi. Jyväskylä nousi seuraavan vuosikymmenen puolivälissä naisten sarjan monivuotiseksi valtiaaksi

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit