Hyppää pääsisältöön

Four Cats: Gabrielle

Ruotsalaiset lainasivat Gabrielle-folkhittiinsä melodian neuvostoliittolaisesta pioneerimarssista. Suomeksi käännettynä se nautti meillä suursuosiota vuonna 1965.

Tietolaatikko

Gabrielle (Pust vsegda budet solntse / Paistaa aurinko aina). Säv. Arkadi Ostrovski, ruots. san. Stig Rossner & Bengt Thomas, suom. san. A. Ojapuu.

Oheinen klippi on harvinainen arkistotallenne Valitettavasti videon kuvan- ja äänenlaatu vaihtelee.

Gabrielle nousi Ruotsin listoille vuonna 1964 lauluyhtye Hootenanny Singersin esittämänä. Vuonna 1961 syntyneeseen ryhmään kuului mm. myöhemmin Abbasta tunnettu Björn Ulvaeus.

Hootenanny Singers pysyi koossa aina 70-luvulle saakka, kunnes muut kiireet veivät Ulvaeuksen ajan. Yhtye teki Gabriellesta myös suomenkielisen version, joka viihtyi listoillamme neljä kuukautta vuonna 1965.

Suomalaisin voimin kappaletta ei enää katsottu tarpeelliseksi levyttää. Suosittu lauluyhtye Four Cats esitti TV2:n Kuukauden suositut -ohjelmassa vuonna 1965.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto