Hyppää pääsisältöön

Kartanokeitoksia Pekkalassa

Pohjois-Hämeessä Ruovedellä Pekkalan kartano on ollut Antonia Hackmanin suvussa aina 1750-luvulta. Kartanon kauniissa maisemissa kasvatetaan nykyään lampaita ja valioluokan lihakarjaa.

Pekkalassa on ollut toimiva maatila jo 1500-luvulta. Tuolloin tila oli Laukon kartanon omistajasuvun Kurkien omistuksessa.

Kartanon empiretyylinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. 1928 taloa laajennettiin lisäosalla.

Vielä 50-luvulla Patrick Hackmanin tullessa Pekkalaan tilalla oli 23 työntekijää, nyt 1995 tilan nuorella isännällä Marcus Hackmanilla on enää yksi palkollinen, joka hänkin on jäämässä eläkkeelle.

Tilan väen vähennyttyä talon ruokasalin käyttö on harventunut. Kotoisassa ja lämminhenkisessä ruokasalissa syödään nykyisin vain kun tarvitaan enemmän tilaa.

Maanviljelys ei nykyään yksin riitä pitämään kartanoa pystyssä. Muita tulonlähteitä ovat muun muassa metsänhoito ja saha.

Harrastuksenaan talon vanhempi emäntä Antonia Hackman kasvattaa lampaita. Lampaan villasta hän sitten tekee kudontatöitä ja -lihasta erilaisia lammasruokia.

Antonia Hackman jakaa muutamia lammasreseptejään kartanokeitoksissa. Kartanon keittiössä valmistuu lammaskaalikeittoa, kaukaasialaista lammaspataa ja kuminalla maustettua lampaanmaksaa sekä jälkiruuaksi punaherukoita Pekkalan tapaan.

Teksti: Tsuua Kekäle