Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Sirkku Peltola

Suomen suosituimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluva Sirkku Peltola on viisilapsisen perheen kuopus. Työssään hän kuvaa viiltävän tarkasti arkielämämme omituisuuksia ja muutosten pyörteissä kieppuvia suomalaisia.

Tietolaatikko

Sirkku Peltola (s. 1960)
Tamperelainen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja dramaturgi
Esikoisnäytelmä kantaesitettiin Jyväskylän ylioppilasteatterissa 1985

”Sirkku on kuopus, ja kuopusmaisuudessa on tarkkailijaa, joka seuraa ihmisiä ympärillään. Näkee, että hän on tottunut leikkimään nukeilla”, sanoo Sirkku Peltolan puoliso Heikki Salo.

Huumorilla höystettyä yhteiskunnallista ja perhekeskeistä draamaa kirjoittava Peltola sanoo kertovansa jossain määrin samaa tarinaa yhä uudelleen.

”Perhe on koko maailma. Perhe on kiintoisa myös tilanteiden pohjalta. Sehän on monessa mielessä myös absurdi yksikkö. Maailman mittakaavassa perhe voi tarkoittaa monenlaisia asioita.”

Pikkutyttönä mummoa esittänyt Peltola suhtautuu edelleen hartaasti perinteisiin. ”Minun sukupolvellani ja tässä ajassa elävillä ihmisillä olisi paljon opittavaa menneisyydestä”, sanoo Peltola.

Marko Gustafssonin toimittamassa haastattelussa Sirkku Peltola puhuu myös äidistään ja isästään: hiljaisesta ja vakavasta miehestä, jonka elämää varjostivat muistot sotavuosista.