Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Sirkku Peltola

Suomen suosituimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluva Sirkku Peltola on viisilapsisen perheen kuopus. Työssään hän kuvaa viiltävän tarkasti arkielämämme omituisuuksia ja muutosten pyörteissä kieppuvia suomalaisia.

Tietolaatikko

Sirkku Peltola (s. 1960)
Tamperelainen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja dramaturgi
Esikoisnäytelmä kantaesitettiin Jyväskylän ylioppilasteatterissa 1985

”Sirkku on kuopus, ja kuopusmaisuudessa on tarkkailijaa, joka seuraa ihmisiä ympärillään. Näkee, että hän on tottunut leikkimään nukeilla”, sanoo Sirkku Peltolan puoliso Heikki Salo.

Huumorilla höystettyä yhteiskunnallista ja perhekeskeistä draamaa kirjoittava Peltola sanoo kertovansa jossain määrin samaa tarinaa yhä uudelleen.

”Perhe on koko maailma. Perhe on kiintoisa myös tilanteiden pohjalta. Sehän on monessa mielessä myös absurdi yksikkö. Maailman mittakaavassa perhe voi tarkoittaa monenlaisia asioita.”

Pikkutyttönä mummoa esittänyt Peltola suhtautuu edelleen hartaasti perinteisiin. ”Minun sukupolvellani ja tässä ajassa elävillä ihmisillä olisi paljon opittavaa menneisyydestä”, sanoo Peltola.

Marko Gustafssonin toimittamassa haastattelussa Sirkku Peltola puhuu myös äidistään ja isästään: hiljaisesta ja vakavasta miehestä, jonka elämää varjostivat muistot sotavuosista.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto