Hyppää pääsisältöön

Usain Boltin MM-menestys 2009

Yleisurheilun MM-kisoista Berliinissä 2009 tuli Usain Boltin juhlaa. Jamaikan ihmemies rikkoi viikon sisällä sekä 100 metrin että 200 metrin maailmanennätykset.

Avausmatkallaan 100 metrillä Bolt alitti ensimmäisenä maailmassa 9,60 sekunnin rajan. Voittoaikaa 9,58 luonnehdittiin yleisesti "käsittämättömäksi".

Berliinin 100 metrin voitto oli Boltin ensimmäinen maailmanmestaruus. Tulos alitti hänen nimissään olleen ennätyksen 11 sadasosalla. Eurooppalaiset lehdet kirjoittivat Boltin olevan kuin "toiselta planeetalta".

Berliinin satasen kilpailu oli muutenkin kovatasoinen. Osakassa kolme MM-kultaa saavuttanut Tyson Gay juoksi uuden USA:n ennätyksen 9,71, jolla hän sijoittui kisan kakkoseksi.

Pronssille ylsi Boltin maanmies Asafa Powell. Seuraavina maaliin tulleet Daniel Bailey (Antigua ja Barbuda) ja Richard Thompson (Trinidad ja Tobago) alittivat hekin kymmenen sekunnin rajan.

Neljä päivää myöhemmin Bolt rikkoi voimassaolevan 200 metrin maailmanennätyksen. Voittoaika 19,19 oli 11 sadasosaa nopeampi kuin Boltin edellinen ME vuodelta 2008.

Kakkoseksi 200 metrillä sijoittui Panaman Alonso Edward. Pronssia vei USA:n Wallace Spearmon.

Vielä toiseksi viimeisenä päivänä Usain Bolt juoksi kilpailujen kolmannen kultamitalinsa 4x100 metrin viestistä. Jamaikan viestijoukkuessa oli mukana myös 100 metrin pronssimies Asafa Powell.