Hyppää pääsisältöön

Usain Boltin MM-menestys 2009

Yleisurheilun MM-kisoista Berliinissä 2009 tuli Usain Boltin juhlaa. Jamaikan ihmemies rikkoi viikon sisällä sekä 100 metrin että 200 metrin maailmanennätykset.

Avausmatkallaan 100 metrillä Bolt alitti ensimmäisenä maailmassa 9,60 sekunnin rajan. Voittoaikaa 9,58 luonnehdittiin yleisesti "käsittämättömäksi".

Berliinin 100 metrin voitto oli Boltin ensimmäinen maailmanmestaruus. Tulos alitti hänen nimissään olleen ennätyksen 11 sadasosalla. Eurooppalaiset lehdet kirjoittivat Boltin olevan kuin "toiselta planeetalta".

Berliinin satasen kilpailu oli muutenkin kovatasoinen. Osakassa kolme MM-kultaa saavuttanut Tyson Gay juoksi uuden USA:n ennätyksen 9,71, jolla hän sijoittui kisan kakkoseksi.

Pronssille ylsi Boltin maanmies Asafa Powell. Seuraavina maaliin tulleet Daniel Bailey (Antigua ja Barbuda) ja Richard Thompson (Trinidad ja Tobago) alittivat hekin kymmenen sekunnin rajan.

Neljä päivää myöhemmin Bolt rikkoi voimassaolevan 200 metrin maailmanennätyksen. Voittoaika 19,19 oli 11 sadasosaa nopeampi kuin Boltin edellinen ME vuodelta 2008.

Kakkoseksi 200 metrillä sijoittui Panaman Alonso Edward. Pronssia vei USA:n Wallace Spearmon.

Vielä toiseksi viimeisenä päivänä Usain Bolt juoksi kilpailujen kolmannen kultamitalinsa 4x100 metrin viestistä. Jamaikan viestijoukkuessa oli mukana myös 100 metrin pronssimies Asafa Powell.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto