Hyppää pääsisältöön

Arvo Ylppö omin ja muitten silmin

Arkkiatri Arvo Ylpön pitkän iän salaisuus ei piillyt ruokaopeissa tai voimistelusysteemeissä vaan mukavalta tuntuvassa elämässä ja optimistisessa maailmankatsomuksessa.

Tietolaatikko

Arvo Ylppö oli kansakoulussa opettajien riesa, josta lyseossa tuli luokkansa priimus. 1910-luvulla Ylppö opiskeli, toimi lääkärinä ja koulutti suomalaisia sairaanhoitajia Saksassa. Palattuaan Suomeen hän aloitti toimintansa Sophie Mannerheimin 1917 perustamassa Lastenlinnan äiti-lapsi-kodissa, joka vuonna 1921 muutettiin lastensairaalaksi.
Ylppö toimi Lastenlinnan ylilääkärinä vuoteen 1963 saakka, aloitti sairaalan halkokellarissa neuvolatoiminnan vuonna 1922 ja johti terveyssisarien ja sairaanhoitajien koulutusta. Suomen imeväiskuolleisuus laskikin nopeasti ja on nykyään pienimpiä maailmassa.
95-vuotishaastattelussaan Ylppö arveli syntyvyyden laskeneen vuosituhannen loppua kohden, koska perheet sijoittivat varansa lasten sijasta komeaan kotiin, autoon ja televisioon.

Vaatimaton, nuuka ja itsepäinen, luonnehtii Arvo Ylpön tytär Kaija Soini isänsä luonteenpiirteitä.

Erinomainen lastenlääkäri, loistava luennoitsija ja puhuja, ilmiömäinen muisti, nöyrä, ystävällinen, sympaattinen ja hauska seuramies, sanovat työtoverit ja kollegat.

Arvo Ylppö (1887–1992) tunnettiin myös suorapuheisuudestaan ja temperamentistaan. Skruuvin peluu oli hänen intohimonsa ja vapaa-ajan harrastuksensa, johon saattoi hulahtaa hyvässä seurassa jopa koko yö.

”Seuranpettäjä, seuranpettäjä!”, huuteli arkkiatri pelikaverilleen, kun tämä suunnitteli menevänsä viideltä aamuyöstä nukkumaan.

Lähipiiri muistelee oheisessa ohjelmassa Arvo Ylppöä lämmöllä.

Arvo Ylppö teki mittavan tieteellisen uran. Keskostutkimukset, lastensairauksien hoito ja neuvolatoiminnan kehittäminen olivat hänen ominta alaansa.

Ylppö oli itse terveyden perikuva. Hän eli 104-vuotiaaksi.

Teksti: Reijo Perälä & Jukka Lindfors

Lue lisää:

Arvo Ylppö Lastenlinnan "lättyjuhlissa"

Helsingin Lastenlinnan sairaalan "lättyjuhlissa" arkkiatri Arvo Ylppö kertoo sairaalan toiminnasta ja lastenhoidosta.

Kommentit