Hyppää pääsisältöön

Arvo Ylppö omin ja muitten silmin

Arkkiatri Arvo Ylpön pitkän iän salaisuus ei piillyt ruokaopeissa tai voimistelusysteemeissä vaan mukavalta tuntuvassa elämässä ja optimistisessa maailmankatsomuksessa.

Tietolaatikko

Arvo Ylppö oli kansakoulussa opettajien riesa, josta lyseossa tuli luokkansa priimus. 1910-luvulla Ylppö opiskeli, toimi lääkärinä ja koulutti suomalaisia sairaanhoitajia Saksassa. Palattuaan Suomeen hän aloitti toimintansa Sophie Mannerheimin 1917 perustamassa Lastenlinnan äiti-lapsi-kodissa, joka vuonna 1921 muutettiin lastensairaalaksi.
Ylppö toimi Lastenlinnan ylilääkärinä vuoteen 1963 saakka, aloitti sairaalan halkokellarissa neuvolatoiminnan vuonna 1922 ja johti terveyssisarien ja sairaanhoitajien koulutusta. Suomen imeväiskuolleisuus laskikin nopeasti ja on nykyään pienimpiä maailmassa.
95-vuotishaastattelussaan Ylppö arveli syntyvyyden laskeneen vuosituhannen loppua kohden, koska perheet sijoittivat varansa lasten sijasta komeaan kotiin, autoon ja televisioon.

Vaatimaton, nuuka ja itsepäinen, luonnehtii Arvo Ylpön tytär Kaija Soini isänsä luonteenpiirteitä.

Erinomainen lastenlääkäri, loistava luennoitsija ja puhuja, ilmiömäinen muisti, nöyrä, ystävällinen, sympaattinen ja hauska seuramies, sanovat työtoverit ja kollegat.

Arvo Ylppö (1887–1992) tunnettiin myös suorapuheisuudestaan ja temperamentistaan. Skruuvin peluu oli hänen intohimonsa ja vapaa-ajan harrastuksensa, johon saattoi hulahtaa hyvässä seurassa jopa koko yö.

”Seuranpettäjä, seuranpettäjä!”, huuteli arkkiatri pelikaverilleen, kun tämä suunnitteli menevänsä viideltä aamuyöstä nukkumaan.

Lähipiiri muistelee oheisessa ohjelmassa Arvo Ylppöä lämmöllä.

Arvo Ylppö teki mittavan tieteellisen uran. Keskostutkimukset, lastensairauksien hoito ja neuvolatoiminnan kehittäminen olivat hänen ominta alaansa.

Ylppö oli itse terveyden perikuva. Hän eli 104-vuotiaaksi.

Teksti: Reijo Perälä & Jukka Lindfors

Lue lisää:

Arvo Ylppö Lastenlinnan "lättyjuhlissa"

Helsingin Lastenlinnan sairaalan "lättyjuhlissa" arkkiatri Arvo Ylppö kertoo sairaalan toiminnasta ja lastenhoidosta.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto