Hyppää pääsisältöön

Arvo Ylppö omin ja muitten silmin

Arkkiatri Arvo Ylpön pitkän iän salaisuus ei piillyt ruokaopeissa tai voimistelusysteemeissä vaan mukavalta tuntuvassa elämässä ja optimistisessa maailmankatsomuksessa.

Tietolaatikko

Arvo Ylppö oli kansakoulussa opettajien riesa, josta lyseossa tuli luokkansa priimus. 1910-luvulla Ylppö opiskeli, toimi lääkärinä ja koulutti suomalaisia sairaanhoitajia Saksassa. Palattuaan Suomeen hän aloitti toimintansa Sophie Mannerheimin 1917 perustamassa Lastenlinnan äiti-lapsi-kodissa, joka vuonna 1921 muutettiin lastensairaalaksi.
Ylppö toimi Lastenlinnan ylilääkärinä vuoteen 1963 saakka, aloitti sairaalan halkokellarissa neuvolatoiminnan vuonna 1922 ja johti terveyssisarien ja sairaanhoitajien koulutusta. Suomen imeväiskuolleisuus laskikin nopeasti ja on nykyään pienimpiä maailmassa.
95-vuotishaastattelussaan Ylppö arveli syntyvyyden laskeneen vuosituhannen loppua kohden, koska perheet sijoittivat varansa lasten sijasta komeaan kotiin, autoon ja televisioon.

Vaatimaton, nuuka ja itsepäinen, luonnehtii Arvo Ylpön tytär Kaija Soini isänsä luonteenpiirteitä.

Erinomainen lastenlääkäri, loistava luennoitsija ja puhuja, ilmiömäinen muisti, nöyrä, ystävällinen, sympaattinen ja hauska seuramies, sanovat työtoverit ja kollegat.

Arvo Ylppö (1887–1992) tunnettiin myös suorapuheisuudestaan ja temperamentistaan. Skruuvin peluu oli hänen intohimonsa ja vapaa-ajan harrastuksensa, johon saattoi hulahtaa hyvässä seurassa jopa koko yö.

”Seuranpettäjä, seuranpettäjä!”, huuteli arkkiatri pelikaverilleen, kun tämä suunnitteli menevänsä viideltä aamuyöstä nukkumaan.

Lähipiiri muistelee oheisessa ohjelmassa Arvo Ylppöä lämmöllä.

Arvo Ylppö teki mittavan tieteellisen uran. Keskostutkimukset, lastensairauksien hoito ja neuvolatoiminnan kehittäminen olivat hänen ominta alaansa.

Ylppö oli itse terveyden perikuva. Hän eli 104-vuotiaaksi.

Teksti: Reijo Perälä & Jukka Lindfors

Lue lisää:

Arvo Ylppö Lastenlinnan "lättyjuhlissa"

Helsingin Lastenlinnan sairaalan "lättyjuhlissa" arkkiatri Arvo Ylppö kertoo sairaalan toiminnasta ja lastenhoidosta.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto