Hyppää pääsisältöön

Elokuvaaja kesälomalla

Kesä koittaa. Filmiyhtiötä pyörittävät Heikki Aho ja Björn Soldan muuttavat perheineen Helsingistä Tammisaaren Tvärminneen. Verkot lasketaan heti vesille ja seuraavana aamuna saadaan iso silakkasaalis. Kuvissa vilahtaa myös Venny Soldan-Brofeldt.

Sillä välin kun miehet kantavat tavarat taloon, siivoaa naisväki paikat talven jäljiltä. Keittiötä tarvitaan heti, joten pannut puhdistetaan käyttökuntoon.

Kaupungista lähteissä on muistettu myös oravia, ja lapset hilaavat tuliaiset puuhun. Verkot tuuletetaan ja lasketaan vielä samana iltana vesille. Kun ne aamulla koetaan, on saalis niin suuri, että sen kantamiseen tarvitaan neljä aikuista. Kalojen irrottaminen verkosta on hauskaa puuhaa perheen pienimmillekin.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto Kavi laati elokuvaan musiikin DocPoint-festivaalia varten vuonna 2010.

Aho & Soldan teki suomalaista elokuvahistoriaa

Heikki Aho (1895-1961) ja Björn Soldan (1902-1953) olivat suomalaisen dokumenttielokuvan pioneereja. Heidän vuonna 1925 perustamansa filmituotantoyhtiö tuotti kaikkiaan yli 400 dokumentaarista lyhytelokuvaa. Valtaosa filmeistä kuvattiin 1930-luvulla ja ne olivat tunnettuja korkeasta tasostaan.Yhtiö lopetti toimintansa kotimaisen elokuvan jouduttua vaikeuksiin 1960-luvun alussa.

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.