Hyppää pääsisältöön

KGB:n murhapomo Viktor Vladimirov oli Suomen päättäjien saunakaveri

Ministerineuvos ja KGB:n salamurhaosaston päällikkö Viktor Vladimirov oli keskeinen taustavaikuttaja Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa kylmän sodan kaudella.

Viktor Vladimirov (1922-1995) oleskeli Suomessa eri diplomaattitehtävissä vuosien 1954 ja 1984 välillä. Hän onnistui luomaan läheiset suhteet moniin suomalaisen teollisuuden edustajiin ja poliitikoihin. Vladimirov toimi niin Urho Kekkosen kuin Mauno Koiviston tärkeänä tietolähteenä.

Presidenttien tiedossa oli, että lupsakka herrasmies toimi Helsingissä KGB:n paikallisena pääedustajana eli residenttinä. Tarkempaa selkoa hänen työhistoriastaan heillä tuskin kuitenkaan oli.

Suojelupoliisin vuonna 2009 ilmestyneen historiikin "Ratakatu 12" mukaan Vladimirov oli 1960-luvun lopulla työskennellyt KGB:n sabotaasi- ja salamurhaosaston päällikkönä. 1970-luvulla hän siirtyi toiselle osastolle.

Vuonna 1994 Vladimirov julkaisi kohutun muistelmateoksensa Näin se oli. Kirjan ilmestyttyä hän ilmoitti, ettei halua keskustella kirjan aiheista televisiossa. Itse asiassa kuultuna -sarjassa hän kuitenkin suostui puhumaan kirjastaan ja kulissien takaisesta toiminnastaan.

Vladimirov kertoo mm. osuudestaan noottikriisiin, idänkaupan korruptiosta sekä suhteestaan eri suomalaisiin nimimiehiin. Paljastuu myös, mikä suurhanke tuotti tekijöilleen vääryydellä hankittua hyötyä molemmin puolin rajaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto