Hyppää pääsisältöön

Lisää rahaa Amerikan rikkaille

Tuloerot ovat Suomessa kasvaneet 1990-luvun alusta lähtien. Verohelpotuksilla on annettu lisää rahaa rikkaille. Uudelle tulonjakopolitiikalle otettiin mallia Ronald Reaganin Yhdysvalloista ja Margaret Thatcherin Britanniasta.

Miltä eriarvoisuus tuntuu ja näyttää tuloerojen mallimaassa USA:ssa nyt, kun rikkaiden ja köyhien välistä kuilua on kasvatettu kolme vuosikymmentä? Missä Suomi voi olla muutaman vuoden kuluttua?

MOT: Lisää rahaa Amerikan rikkaille selvittää asiaa tavallisen amerikkalaisen, entisen yritysjohtajan sekä taloustieteen Nobelilla palkitun tutkijan näkökulmasta.

Kolme vuosikymmentä toisen maailmansodan jälkeen olivat tavallisen amerikkalaisen työntekijän kulta-aikaa. Tuloeroja oli – tietenkin – mutta ne pysyivät kohtuuden rajoissa. Tulot kasvoivat tasaisesti. Työläinen saattoi elää mukavasti, kouluttaa lapsensa, ostaa auton ja toisenkin sekä omakotitalon keskustan ulkopuolelta. Amerikkalainen unelma oli totta.

”Se oli huippuaikaa. Töitä oli paljon ja ihmiset onnellisia”, kertoo nyt eläkkeellä oleva entinen koneistaja Jim St. John New Yorkin osavaltiosta.

Ronald Reaganin tultua presidentiksi vuonna 1981 tilanne alkoi muuttua. Keskivertoperheen tulokehitys heikkeni ensin ja pysähtyi sitten melkein kokonaan.

Talouskasvun tulokset ovat päätyneet kaikkein rikkaimmalle tuhannesosalle eli noin 120 000:lle amerikkalaiselle kotitaloudelle.

Samaan aikaan rikkaat rikastuivat – tai paremminkin superrikkaat. Tulojen valtava kasvu, tähtitieteelliset palkat, voitot ja palkkiot hyödyttivät eniten kaikkein rikkaimpia amerikkalaisia. Talouskasvun tulokset ovat päätyneet kaikkein rikkaimmalle tuhannesosalle eli noin 120 000:lle amerikkalaiselle kotitaloudelle.

MOT:n haastattelema Robert M. Solow on MIT-yliopiston entinen professori ja taloustieteen nobelisti vuodelta 1987. Hän yhdistää tulojen ja tuloerojen kasvun suoraan finanssikuplan paisumiseen. Investointipankeissa ja sijoitusrahastoissa palkkiot oli sidottu rahamääriin, joita lainattiin ja sijoitettuun edelleen. Investointipankkiirien ja sijoitusrahastojen hoitajien oman edun mukaista oli kasvattaa finanssikuplaa: ”Kun kupla paisui, tulot kasvoivat.”

Yhdysvaltain superrikkaiden omaksi hyödykseen kasvattaman finanssikuplan puhkeaminen syöksi sitten maailman nykyiseen talouskriisiin.

MOT:n toimittaja Timo-Erkki Heino päätyi matkallaan myös vankilaan. New Yorkin osavaltion vankilassa istuu 8-25 vuoden tuomiotaan talousrikoksista Dennis Kozlowski, entinen superrikas ja monikansallisen TYCO-yhtymän toimitusjohtaja. Hänen tulonsa olivat parhaimmillaan sata miljoonaa dollaria vuodessa, nyt 80 senttiä päivässä.

Vankilakokemus on muuttanut Kozlowskin käsitystä amerikkalaisesta yhteiskunnasta: ”USA on kadottanut tasa-arvon. Huipputulojen on annettu kasvaa likaa. Kuilun parhaiten ja huonommin ansaitsevien välillä on annettu revetä liian suureksi.”

Ensi viikolla Heino käsittelee tuloeroja Suomessa; jakson nimi on MOT: Lisää rahaa Suomen rikkaille. Kuinka pitkälle olemme kulkeneet Amerikan tiellä? Vastaajana on mm. kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

Haastatellut

  • Dennis Kozlowski, entinen toimitusjohtaja TYCO
  • Gary Baumann, kiinteistövälittäjä, Long Island
  • Heather Boushey, ekonomisti, Center for American Progress -tutkimuslaitos
  • Jim St. John, pääluottamusmies, eläkkeellä
  • Robert M. Solow, taloustieteen professori, eläkkeellä, M.I.T

Lisätietoja tuloeroista

Toimittaja Timo-Erkki Heino