Hyppää pääsisältöön

Helena Sinervo: Tykistönkadun päiväperho

Rakkaus ja inho, kauneus ja rumuus, hyvyys ja viheliäisyys ovat Helena Sinervon romaanin tärkeitä vastapareja. Sinervo käyttää reippaasti eri tyylilajeja. Hän kirjoittaa todella ronskisti, mutta liitelee myös akateemisen filosofisissa sfääreissä.

Tietolaatikko

Helena Sinervo ( s. 1961 )

Tuotantoa:
Tykistönkadun päiväperho (2009, romaani )
Täyttä ainetta (2007, proosarunoja )
Akuvatus ja muita härveleitä & otuksia (2007 lastenrunoja, kuvittanut Pia Westerholm )
Tilikirja (2005, runokokoelma )
Runoilijan talossa (2004, romaani )
Oodeja korvalle (2003, runokokoelma )
Ihmisen kaltainen (2000, runokokoelma )
Pimeän parit (1997, runokokoelma )
Sininen Anglia (1996 runokokoelma)
Lukemattomiin (1994 runokokoelma)

Tykistönkadun päiväperhona on yli nelikymppinen Mette, joka jättää kirjallisuudentutkijan kammionsa ja ryhtyy tekemään omasta elämästään taidetta. Hän pettää muun muassa nuoren Oton kanssa kunnollista virkamiespuolisoaan Eeroa. Sivustaseuraajana on Meten ja Eeron murrosikäinen tytär Petra.

Katso ihmistä on romaanin ydin. Sinervo näyttää Euroopan verisen historian ja yksittäisten ihmisten julmuuden. Tarinan selviytyjiksi nousevat yllättäen tavallista elämää elävä Eero ja tytär Petra.

Helena Sinervo kirjoittaa romaaniinsa yllättävän ja kauniin lopun, jolla hän korostaa ihmisyyttä ja toisista välittämistä. Vaikka teos on rujo, se on lopulta kaunis puheenvuoro ihmisyyden puolesta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto