Hyppää pääsisältöön

Murhataanpa Bobrikov

Suomalaiset ovat kyllästyneet kenraalikuvernööri Bobrikovin toteuttamaan venäläistämisohjelmaan. Kansan keskuudessa alkaa kyteä murhanhimo, mutta kuka lopulta saa kunnian murhasta?

Tietolaatikko

Kari Sorvali (anarkisti), Voitto Nurmi (Bartolomeo), Martti Suosalo (runoilija), Pentti Siimes (Bobrikov), Oiva Lohtander (vapaaherra), Tuula Nyman (vapaaherratar), Jouko Klemettilä (poika), Milka Ahlroth (Charlotta), Vesa Vierikko (torppari), Seppo Pietikäinen (Vassil), Liisamaija Laaksonen (porttivahti), Erja Manto (Kaarina).

Nikolai Bobrikov piti 12. lokakuuta 1898 kenraalikuvernöörin palatsissa puheen Suomen senaatille. Puheessaan kenraalikuvernööri haukkui Suomea onnettomaksi rajamaaksi. Jopa Siperiassa, jonne hän suomalaisia karkoitti, sivistys oli aivan toisessa arvossaan kuin Suomessa.

Loukkaavat puheet saavat kansan raivoihinsa. Viha yhdistää torpparin ja vapaaherran, runoilijan ja anarkistin. Syntyy yhteinen rintama kenraalikuvernööriä vastaan. Bobrikov on saatava hengiltä!

Syvästi loukattujen kansalaisten joukko kokoontuu anarkistin johdolla tekemään murhasuunnitelmaa. Vapaaherran tytär uskoo omiin kykyihinsä ja haluaa surmata Bobrikovin. Charlotta lähteekin tiedusteluretkelle kenraalikuvernöörin luokse.

Charlotta ei kuitenkaan jää historiankirjoihin Bobrikovin murhaajana - eikä anarkisti saa murhasta kunniaa itselleen. Ikävä kyllä, sillä koskaan ei tule enää uutta Bobrikovia, jota voisi vihata yhtä murhaavan paljon.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto