Hyppää pääsisältöön

Murhataanpa Bobrikov

Suomalaiset ovat kyllästyneet kenraalikuvernööri Bobrikovin toteuttamaan venäläistämisohjelmaan. Kansan keskuudessa alkaa kyteä murhanhimo, mutta kuka lopulta saa kunnian murhasta?

Tietolaatikko

Kari Sorvali (anarkisti), Voitto Nurmi (Bartolomeo), Martti Suosalo (runoilija), Pentti Siimes (Bobrikov), Oiva Lohtander (vapaaherra), Tuula Nyman (vapaaherratar), Jouko Klemettilä (poika), Milka Ahlroth (Charlotta), Vesa Vierikko (torppari), Seppo Pietikäinen (Vassil), Liisamaija Laaksonen (porttivahti), Erja Manto (Kaarina).

Nikolai Bobrikov piti 12. lokakuuta 1898 kenraalikuvernöörin palatsissa puheen Suomen senaatille. Puheessaan kenraalikuvernööri haukkui Suomea onnettomaksi rajamaaksi. Jopa Siperiassa, jonne hän suomalaisia karkoitti, sivistys oli aivan toisessa arvossaan kuin Suomessa.

Loukkaavat puheet saavat kansan raivoihinsa. Viha yhdistää torpparin ja vapaaherran, runoilijan ja anarkistin. Syntyy yhteinen rintama kenraalikuvernööriä vastaan. Bobrikov on saatava hengiltä!

Syvästi loukattujen kansalaisten joukko kokoontuu anarkistin johdolla tekemään murhasuunnitelmaa. Vapaaherran tytär uskoo omiin kykyihinsä ja haluaa surmata Bobrikovin. Charlotta lähteekin tiedusteluretkelle kenraalikuvernöörin luokse.

Charlotta ei kuitenkaan jää historiankirjoihin Bobrikovin murhaajana - eikä anarkisti saa murhasta kunniaa itselleen. Ikävä kyllä, sillä koskaan ei tule enää uutta Bobrikovia, jota voisi vihata yhtä murhaavan paljon.

Teksti: Seija Aunila

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto