Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Teräs oli rautaa kuivuritestissä

Syksyn sato kypsyy kovaa kyytiä. Pakastamisen sijaan esimerkiksi sienet voi kuivata, jolloin aromit säilyvät parahultaisesti. Mutta millainen laite on kuivureista paras, se selviää kolmen kovan testissä.

Kolmella kovalla on kymmenien vuosien vaelluskokemus. Erämaahan ei kannata vettä kantaa, joten he ovat myös kokeneita ruoan kuivaajia. Taloudellisesti retkieväiden kuivaaminen ei ole kummoinen säästö. Sen sijaan kuivaamalla välttyy säilöntäaineilta ja maku on omaa luokkaansa.
-Ihminen kyllästyy valmispakkausten makuun melko nopeasti. Itse kuivatut tuotteet ovat merkittävästi maukkaampia ja aromikkaampia, toteaa helsinkiläinen Leena Piispa.

-Keveys on tietysti yksi syy. Esimerkiksi kilo jauhelihaa painaa kuivattuna vain 250 grammaa, mikä on tietysti oleellinen seikka, kertoo Nurmijärveltä kotoisin oleva Maria Fonsell.

-Kun itse kuivaa, niin pystyy tekemään valmiiksi ateriakokonaisuuksia samaan pussiin. Taloudellisesti ajatellen en usko, että kuivaaminen tulee paljoa halvemmaksi, mutta ruoan laatu on parempi, pohtii vantaalainen Hannu Kerman.

Järeät kotikoneet

Testimme kuivurit ovat kotikäyttöön tarkoitetut järeimmät mallit. ABC 601 on lähinnä muovia. Sopu on rovaniemeläisen yrityksen kokoon taittuva kuivuri. Valmistusmateriaalina on kennolevy, lämmönlähteenä toimii auton sisätilalämmitin. Orakas on sekin suomalaista valmistetta ja tehty kauttaaltaan metallista. Testi alkoi jo kesäkuussa, joten kuivureilla on kuivattu kiloittain retkieväitä.
Viralliselta nimeltään kuivurit ovat hyötyvihanneskuivureita. Se on hieman harhaanjohtavaa, sillä kuivureilla voi kuivata kanaa, kalaa, fetajuustoa ja vaikkapa lihaa.
-Esimerkiksi kana revitään senttisiksi suikaleiksi. Se on tärkeää, että kuivattava tuote on vähärasvainen sillä rasva tahtoo härskiintyä kuivattunakin.

Ensimmäisenä tarkastelussa on ABC.
-Tämä on kätevä laittaa käyttökuntoon, kevyt, menee pieneen tilaan. Myös ajastin ja lämpötilan säätö ovat hyvät.
-Miinuksena täytyy todeta, että kuivaustulos on epätasainen. Koska ilma virtaa laitteen keskeltä, tahtovat kuivauslevyjen reunoilla olevat tuotteet jäädä kosteammiksi. Näin ollen niitä pitäisi siirrellä kuivaamisen aikana, mitä ei voi pitää käytännölllisenä. Aluspaperin käyttäminen tosin parantaa tulosta. Toinen miinusseikka on se, että esimerkiksi paprikoista jää punaiset jäljet kuivauslevyihin. Katsokaas tätä, ei uskoisi, että levy on pesty astianperukoneessa, raati suomii.

Orakas vakuuttaa

Orakas saa testaajien yksimielisen hyväksynnän.
-Erittäin tukevaa tekoa, helppo laittaa käyntiin. Hyllyt liikkuvat vaivattomasti ja ritilöiden reiät ovat sopivan kokoiset. Termostaattisäätö on aivan mainio.
-Melkoisen painava ja tilaa vievä tämä tietysti on. Lisäksi ääni on melko kova.
Sopu kuivuri on kevyt ja menee pieneen tilaan, koska se taittuu kasaan. Taittuva rakenne on kuitenkin samalla laitteen heikkous.
-Mun järkeni ei kotona riittänyt siihen, että miten tämä kasataan. En saanut yksin kokoon ollenkaan. Lisäksi kuivaustasot eivät liikkuneet kitkatta. Kun tasolla on kuivattua muonaa, niin se tipahtelee helposti, jos tasoja joutuu tönimään, huomauttaa Leena Piispa.
-Kuivaustulos ei ollut kovin hyvä. En tiedä, teinkö jotain väärin, vaikka mielestäni luin ohjeet. Laite vaatii todellista syventymistä, kertaa Maria Fonsell.
-Kuivuri on niin kevyt, että se menee helposti kumoon. Ajattelin lisätä muutaman tiiliskiven pohjalle, suunnittelee parannuksia Hannu Kerman.

Huimat erot hinnoissa

Kuivureiden paremmuusjärjestys on selvä. Ykkönen on Orakas. Kakkosena tulee ABC ja kolmanneksi jää Sopu. Kun katsotaan hintoja, niin voittaja on selkeästi kallein. Nyt myynnissä oleva ABC poikkeaa testiversiosta siten, että siinä on kuusi kuivaustasoa.

Testin lopputulos:

Kuivuri pisteet hinta €
Orakas 4,5 400
ABC 3,2 79,95
Sopu 2,3 145

On aika suunnata takaisin metsän siimekseen ja laittaa kuivamuonat todelliseen kokeeseen.
-Kuivamuonat täytyy niin sanotusti ennallistaa ennen käyttöä. Toisin sanoen ne laitetaan muutamaa tuntia ennen likoamaan. Liotusvettä ei kannata heittää pois, sillä se sisältää esimerkiksi sienten aromit, vinkkaa fetacuscus ateriaa kokkaava Leena Piispa.
Ruoka kypsyy hämmästyttävän nopeasti ja myös kameraryhmä pääsee maistiaisille. Kehut aromeista eivät ole turhat.

Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.