Syksyn sato kypsyy kovaa kyytiä. Pakastamisen sijaan esimerkiksi sienet voi kuivata, jolloin aromit säilyvät parahultaisesti. Mutta millainen laite on kuivureista paras, se selviää kolmen kovan testissä.
Kolmella kovalla on kymmenien vuosien vaelluskokemus. Erämaahan ei kannata vettä kantaa, joten he ovat myös kokeneita ruoan kuivaajia. Taloudellisesti retkieväiden kuivaaminen ei ole kummoinen säästö. Sen sijaan kuivaamalla välttyy säilöntäaineilta ja maku on omaa luokkaansa.
-Ihminen kyllästyy valmispakkausten makuun melko nopeasti. Itse kuivatut tuotteet ovat merkittävästi maukkaampia ja aromikkaampia, toteaa helsinkiläinen Leena Piispa.
-Keveys on tietysti yksi syy. Esimerkiksi kilo jauhelihaa painaa kuivattuna vain 250 grammaa, mikä on tietysti oleellinen seikka, kertoo Nurmijärveltä kotoisin oleva Maria Fonsell.
-Kun itse kuivaa, niin pystyy tekemään valmiiksi ateriakokonaisuuksia samaan pussiin. Taloudellisesti ajatellen en usko, että kuivaaminen tulee paljoa halvemmaksi, mutta ruoan laatu on parempi, pohtii vantaalainen Hannu Kerman.
Järeät kotikoneet
Testimme kuivurit ovat kotikäyttöön tarkoitetut järeimmät mallit. ABC 601 on lähinnä muovia. Sopu on rovaniemeläisen yrityksen kokoon taittuva kuivuri. Valmistusmateriaalina on kennolevy, lämmönlähteenä toimii auton sisätilalämmitin. Orakas on sekin suomalaista valmistetta ja tehty kauttaaltaan metallista. Testi alkoi jo kesäkuussa, joten kuivureilla on kuivattu kiloittain retkieväitä.
Viralliselta nimeltään kuivurit ovat hyötyvihanneskuivureita. Se on hieman harhaanjohtavaa, sillä kuivureilla voi kuivata kanaa, kalaa, fetajuustoa ja vaikkapa lihaa.
-Esimerkiksi kana revitään senttisiksi suikaleiksi. Se on tärkeää, että kuivattava tuote on vähärasvainen sillä rasva tahtoo härskiintyä kuivattunakin.
Ensimmäisenä tarkastelussa on ABC.
-Tämä on kätevä laittaa käyttökuntoon, kevyt, menee pieneen tilaan. Myös ajastin ja lämpötilan säätö ovat hyvät.
-Miinuksena täytyy todeta, että kuivaustulos on epätasainen. Koska ilma virtaa laitteen keskeltä, tahtovat kuivauslevyjen reunoilla olevat tuotteet jäädä kosteammiksi. Näin ollen niitä pitäisi siirrellä kuivaamisen aikana, mitä ei voi pitää käytännölllisenä. Aluspaperin käyttäminen tosin parantaa tulosta. Toinen miinusseikka on se, että esimerkiksi paprikoista jää punaiset jäljet kuivauslevyihin. Katsokaas tätä, ei uskoisi, että levy on pesty astianperukoneessa, raati suomii.
Orakas vakuuttaa
Orakas saa testaajien yksimielisen hyväksynnän.
-Erittäin tukevaa tekoa, helppo laittaa käyntiin. Hyllyt liikkuvat vaivattomasti ja ritilöiden reiät ovat sopivan kokoiset. Termostaattisäätö on aivan mainio.
-Melkoisen painava ja tilaa vievä tämä tietysti on. Lisäksi ääni on melko kova.
Sopu kuivuri on kevyt ja menee pieneen tilaan, koska se taittuu kasaan. Taittuva rakenne on kuitenkin samalla laitteen heikkous.
-Mun järkeni ei kotona riittänyt siihen, että miten tämä kasataan. En saanut yksin kokoon ollenkaan. Lisäksi kuivaustasot eivät liikkuneet kitkatta. Kun tasolla on kuivattua muonaa, niin se tipahtelee helposti, jos tasoja joutuu tönimään, huomauttaa Leena Piispa.
-Kuivaustulos ei ollut kovin hyvä. En tiedä, teinkö jotain väärin, vaikka mielestäni luin ohjeet. Laite vaatii todellista syventymistä, kertaa Maria Fonsell.
-Kuivuri on niin kevyt, että se menee helposti kumoon. Ajattelin lisätä muutaman tiiliskiven pohjalle, suunnittelee parannuksia Hannu Kerman.
Huimat erot hinnoissa
Kuivureiden paremmuusjärjestys on selvä. Ykkönen on Orakas. Kakkosena tulee ABC ja kolmanneksi jää Sopu. Kun katsotaan hintoja, niin voittaja on selkeästi kallein. Nyt myynnissä oleva ABC poikkeaa testiversiosta siten, että siinä on kuusi kuivaustasoa.
Testin lopputulos:
Kuivuri | pisteet | hinta € |
Orakas | 4,5 | 400 |
ABC | 3,2 | 79,95 |
Sopu | 2,3 | 145 |
On aika suunnata takaisin metsän siimekseen ja laittaa kuivamuonat todelliseen kokeeseen.
-Kuivamuonat täytyy niin sanotusti ennallistaa ennen käyttöä. Toisin sanoen ne laitetaan muutamaa tuntia ennen likoamaan. Liotusvettä ei kannata heittää pois, sillä se sisältää esimerkiksi sienten aromit, vinkkaa fetacuscus ateriaa kokkaava Leena Piispa.
Ruoka kypsyy hämmästyttävän nopeasti ja myös kameraryhmä pääsee maistiaisille. Kehut aromeista eivät ole turhat.
Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja