Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Tehdaspakattu marinadikaan ei miellytä kaikkia

Valmiiksi marinoitu liha on aiheuttanut nurinaa jo kauan ennen tämän syksyn lihatiskikohua.

Lihan maustaminen itse sujuu kotikokiltakin varsin helposti, jos teollisuuden sanelema maku ei miellytä.
Valmiiksi marinoitua lihaa myydään huimia määriä. Nielsenin tilaston mukaan siipikarjasta liki 70 prosenttia myytiin pari vuotta sitten valmiiksi marinoituna.
Viime viikkojen lihatiskikohun aikana unohtui, että marinoinnin mielekkyydestä on keskusteltu vilkkaasti jo aiemmin. Eikä kyse ole lihatiskitavarasta, sillä kuluttajat ostavat suurimman osan lihasta tehtaan tekemässä paketissa.
Huimista myyntimääristä huolimatta kaikki eivät pidä valmismarinadin mausta. Nettiin koottu adressi marinoimattoman lihan puolesta on kerännyt liki 13 000 allekirjoitusta.
Lempääläläinen kokki ja illallispalveluyrittäjä Santeri Vuosaran mielestä valmismarinadi saa erilaiset lihat maistumaan samalta.
-Menneellä vuosikymmenellä puhuttiin, että nuoriso rappeutuu kun se peittää kaiken ruuan sinapin ja ketsupin makuun. Tämä on mielestäni samaa sarjaa ja vähän pahempi ongelma, kommentoi Vuosara.


Vettä lihan hinnalla?

Marinadikastikkeen suurin yksittäinen komponentti on useimmiten vesi, johon on ympätty kasvisöljyä, mausteita ja liuta lisäaineita.
Huima marinadipitoisuus on kuitenkin aiheuttanut monen tuotteen kohdalla epäilyksiä siitä, että pyrkimys on jatkaa lihaa vedellä. Niin kilohintakin saadaan näennäisen edulliseksi.
Esimerkiksi Atrian Kaslerissa vesipitoista maustelientä on neljäsosa, mutta tuotteen nimi ei ole kassleri ja paljon vettä. Miksi moinen marinaditulva?
-Se on varmaankin miedompi marinadi. Ja jos sitä olisi vain kymmenen prosenttia, niin se ei riittäisi peittämään niitä lihapaloja. Marinoinnin tarkoitushan on maustaa liha, selittää tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom Atriasta marinadin määrää.
HK:n marinoitu possun fileeleike nokittaa Atrian possua. HK:n tuotteessa on marinadia peräti kolmasosa. HK Ruokatalon tuotekehitysjohtaja Kari Sipilä kertoo, että yhtiön valikoimissa on vaihtoehtoja erilaisilla marinadipitoisuuksilla. Kyseinenkin tuote on tehty kuluttajan tarpeisiin, sanoo Sipilä.
Mutta mihin kuluttajan tarvitsevat kolmasosan marinadipitoisuutta?
-Tämä on sentyyppinen tuote, ja kuluttajat ovat sen hyväksyneet, toistaa Sipilä.


Lisäaineista huolta

Myös marinadien lisäainepaljous vieroksuttaa monia. Ostimme juttua varten kokeeksi kolme marinadituotetta, joista lisäaineita löytyi peräti 16 erilaista sorttia. Joukossa on aromivahvenne natriumglutamaatti, jota on epäilty monenlaisista allergiankaltaisista oireista ja jopa ylipainon aiheuttamisesta.
Natriumglutamaattia on viljelty marinadivalmisteissa varsin yleisesti. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan natriumglutamaatin terveyshaitoista ei ole pitävää tieteellistä näyttöä. Tästä huolimatta kouluruokaa valmistava Espoo Catering aikoo luopua natriumglutamaatista kokonaan.
-On kerrottu, että natriumglutamaatti aiheuttaa pahoinvointia, allergisia oireita ja päänsärkyä, sanoo ruokapalveluiden suunnittelija Kirsi Kinnunen Espoo Cateringistä.
Espoossa kyse on myös makuasioista. Natriumglutamaattia on syytetty siitä, että se samankaltaistaa erilaisten liharuokien makua. Espoo Catering uskoo, että natriumglutamaatista luopumalla saadaan raaka-aineiden aidot maut paremmin esiin.
HK Ruokatalon tuotekehitysjohtaja Kari Sipilän mielestä natriumglutamaatin vaikutus ei ole näin yksioikoinen.
- Oikein annosteltuna ei se peitä makuja. Makumaailma on suurempi kokonaisuus. Siihen vaikuttaa moni asia, kuten minkävahvuisia mausteita käytetään ja mikä on suolapitoisuus.


Kaukomaan broitsua

Valmiiksi marinointi on myös tasoittanut kaukomaiden kananpojan matkaa suomalaispöytiin. Esimerkiksi Poutun marinoitu brasilialainen broitsu on pakastettu ja sulatettu kertaalleen ennen kaupan hyllyä.
Pouttu ilmoittaa, että pakastus ja sulatus verottaa lihan ulkonäköpisteitä sen verran, että marinadia tarvitaan jo houkuttelevan ulkonäön säilyttämiseksi.
Pouttu kyllä myy sulatettua broileria myös yksinomaan suolattunakin, mutta tällöin myyntika jää lyhyemmäksi kuin marinoituna.
Toisaalta jos se tuontibroileri myytäisiin maustamattomana, kertaalleen pakastamisesta pitäisi mainita pakkauksessa. Mutta marinoidusta raakalihavalmisteesta moisen infon voi unohtaa, sanovat säädökset.


Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

Jos valmiiksi marinoitu liha ei innosta, niin kannattaa kokeilla itse maustamista.
Tässä Santeri Vuosaran reseptit siitä, kuinka porsas ja broileri maustuvat helposti kotikonsteilla:

Ohjeet kahdelle

Minuuttipihvi kasslerista,
omenaa ja siiderikastiketta

2 noin puolen sentin siivua kassleria
merisuolaa
mustapippuria
1 omena
voita
rypsiöljyä
kuivattua timjamia
kuivaa siideriä
(persiljasilppua)

Suolaa ja pippuroi pihvit molemmin puolin. Jätä maustumaan huoneen lämpöön 15 minuutiksi.

Kuori omena, poista siitä kara ja kuutioi.

Lämmitä paistinpannu melko kuumaksi ja lisää siihen pieni nokare voita ja loraus rypsiöljyä (tai halutessasi vain rypsiöljyä). Paista pihvejä ensin pari minuuttia toiselta puolelta, käännä ja vielä pari minuuttia. Ripott ele pintaan hieman kuivattua timjamia. Nosta paistetut pihvit lautaselle ja kääri folioon vetäytymään.

Paista omenakuutioita pannulla pyöritellen hetki kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Kaada pannulle 1 dl kuivaa siideriä ja anna kiehahtaa. Ota pannu pois levyltä.

Aseta pihvit lautaselle ja lusikoi pannulta omenakuutioita ja lientä päälle. Koristele persiljasilpulla ja tarjoile.Hunajainen sitruunabroileri

2 broilerin rintafileetä

marinadi:
2-3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä (tai rypsi-)
1 sitruuna
suolaa
mustapippuria

3 rkl hunajaa
(vettä)
kourallinen basilikan lehtiä

Leikkaa fileet poikkisyin haluamasi kokoisiksi suikaleiksi ja aseta kulhoon. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet, lisää ne kulhoon. Leikkaa sitruuna puoliksi. Purista toisesta puolikkaasta hieman sitruunamehua broilerisuikaleiden joukkoon. Leikkaa toinen puolikas siivuiksi ja lisää ne myös kulhoon. Sekoita öljy sekä hieman suolaa ja pippuria joukkoon ja laita kulho jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

Kaada koko kulhon sisältö kuumalle paistinpannulle ja paista koko ajan sekoitellen kolmisen minuuttia. Lisää hunaja joukkoon ja sekoita. Lisää tarvittaessa vettä ja mausteeksi suolaa ja pippuria. Lopuksi lisää suikaloidut basilikan lehdet joukkoon ja tarjoile haluamasi lisukkeen kera.Nopea curry-broileri

2 broilerin rintafileetä
vehnäjauhoja
rypsiöljyä
suolaa
valmista mietoa curry-tahnaa (esim. Rajah-merkkistä)
maustamatonta jogurttia (miel. paksua turkkilaista)

Suikaloi broilerin rinnat haluamasi kokoisiksi suikaleiksi ja pyörittele ne kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä ja paistele broilerisuikaleet kauniin ruskeiksi ja mausta suolalla. Sekoita joukkoon 1 rkl valmista currytahnaa ja paistele vielä hetki. Ota pannu pois levyltä ja sekoita joukkoon 2-3 ruokalusikallista jogurttia. Tarjoile haluamasi lisukkeen kera.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.