Hyppää pääsisältöön

YLE uutiset 50 vuotta

YLEn oma uutistoiminta alkoi vuonna 1959. Uutisten juhlalähetys tarjoaa nostalgiaelämyksiä, tuttuja tv-kasvoja ja kurkistuksia uutisten nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Juhlimassa olivat muun muassa kirjailija Jari Tervo, entinen tv-juontaja Jari Sarasvuo ja hiihtäjä Virpi Kuitunen, muotisuunnittelija Paola Suhonen, meteorologilegenda Paavo Salmensuu sekä pelätyt talkshow-emännät Anna-Kaisa Hermunen ja Lenita Airisto.

Juhlien musiikista vastasi uutistoimituksen väestä koottu Bulletins-yhtye, jossa olivat mukana muun muassa uutispäällikkö Kari Nihti, Kaakkois-Suomen aluetoimittaja Marja Manninen, englanninkielisten uutisten toimittaja David Mawby ja uutistoimittaja Tommy Fränti.

Garland-uutinen toi nuhteet
Yleisradion entinen Lontoon-kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen muisteli juhlassa, kuinka viihdemaailman uutisiin entisaikoina suhtauduttiin Yleisradiossa. Hän sai nuorena toimittajana nuhteita tehtyään jutun näyttelijä-laulaja Judy Garlandin kuolemasta.

— Tein uutisen ja sain heti moitteita. Sanoin, että te ette ehkä tunne Judy Garlandia, mutta kaikki katsojat tuntevat hänet, Toivanen kertoo vastanneensa.

Talkshow-legenda Anna-Kaisa Hermunen kauhisteli uutisten viihteellistymistä.

— Aiemmin poliitikot ja talouselämä päästettiin todella vähällä. Viihdettä ei ollut ollenkaan. Nyt tilanne on toinen. Kun tv-uutisissa kerrottiin Tanja Karpelan menneen naimisiin, minä huusin hirsituvassani: Ei ole totta, Hermunen paljasti.

Kissa vihasi Kahilaa
Entinen uutistenlukija Heikki Kahila sai aikanaan paljon ihailijoita työnsä takia. Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet Kahilasta. Uutiskasvoa inhonnut kissa onnistui jopa sytyttämään tulipalon hyökättyään televisiovastaanottimen kimppuun Kahilan nähdessään. Kahilan mukaan kyseisessä perheessä ei enää katsottu YLEn tv-uutisia.

Eläkkeellä oleva kulttuuritoimittaja Eila-Maija Mirolybov muisteli, kuinka muun muassa West Side Storysta tunnettu säveltäjä Leonard Bernstein antoi Yleisradiolle kuvausluvan 80-luvun alussa vastoin pr-ihmisten toiveita.

Mirolybov osti Helsingin Juhlaviikoille saapuneelle säveltäjälle ruusun ja kysyi, saako Yleisradio kuvata. Bernstein antoi luvan. YLEn kameran ja toimittajan saavuttua Finlandia-talolle, yrittivät managerit ja pr-väki estellä ja ilmoittivat omistavansa kuvausoikeudet.

— Teillä ei ole oikeutta minun elämääni. Kuvatkaa vain, Bernstein jylisi estelijöille.

Teksti: YLE Uutiset

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto