Hyppää pääsisältöön

YLE uutiset 50 vuotta

YLEn oma uutistoiminta alkoi vuonna 1959. Uutisten juhlalähetys tarjoaa nostalgiaelämyksiä, tuttuja tv-kasvoja ja kurkistuksia uutisten nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Juhlimassa olivat muun muassa kirjailija Jari Tervo, entinen tv-juontaja Jari Sarasvuo ja hiihtäjä Virpi Kuitunen, muotisuunnittelija Paola Suhonen, meteorologilegenda Paavo Salmensuu sekä pelätyt talkshow-emännät Anna-Kaisa Hermunen ja Lenita Airisto.

Juhlien musiikista vastasi uutistoimituksen väestä koottu Bulletins-yhtye, jossa olivat mukana muun muassa uutispäällikkö Kari Nihti, Kaakkois-Suomen aluetoimittaja Marja Manninen, englanninkielisten uutisten toimittaja David Mawby ja uutistoimittaja Tommy Fränti.

Garland-uutinen toi nuhteet
Yleisradion entinen Lontoon-kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen muisteli juhlassa, kuinka viihdemaailman uutisiin entisaikoina suhtauduttiin Yleisradiossa. Hän sai nuorena toimittajana nuhteita tehtyään jutun näyttelijä-laulaja Judy Garlandin kuolemasta.

— Tein uutisen ja sain heti moitteita. Sanoin, että te ette ehkä tunne Judy Garlandia, mutta kaikki katsojat tuntevat hänet, Toivanen kertoo vastanneensa.

Talkshow-legenda Anna-Kaisa Hermunen kauhisteli uutisten viihteellistymistä.

— Aiemmin poliitikot ja talouselämä päästettiin todella vähällä. Viihdettä ei ollut ollenkaan. Nyt tilanne on toinen. Kun tv-uutisissa kerrottiin Tanja Karpelan menneen naimisiin, minä huusin hirsituvassani: Ei ole totta, Hermunen paljasti.

Kissa vihasi Kahilaa
Entinen uutistenlukija Heikki Kahila sai aikanaan paljon ihailijoita työnsä takia. Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet Kahilasta. Uutiskasvoa inhonnut kissa onnistui jopa sytyttämään tulipalon hyökättyään televisiovastaanottimen kimppuun Kahilan nähdessään. Kahilan mukaan kyseisessä perheessä ei enää katsottu YLEn tv-uutisia.

Eläkkeellä oleva kulttuuritoimittaja Eila-Maija Mirolybov muisteli, kuinka muun muassa West Side Storysta tunnettu säveltäjä Leonard Bernstein antoi Yleisradiolle kuvausluvan 80-luvun alussa vastoin pr-ihmisten toiveita.

Mirolybov osti Helsingin Juhlaviikoille saapuneelle säveltäjälle ruusun ja kysyi, saako Yleisradio kuvata. Bernstein antoi luvan. YLEn kameran ja toimittajan saavuttua Finlandia-talolle, yrittivät managerit ja pr-väki estellä ja ilmoittivat omistavansa kuvausoikeudet.

— Teillä ei ole oikeutta minun elämääni. Kuvatkaa vain, Bernstein jylisi estelijöille.

Teksti: YLE Uutiset

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto