Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Miten digikuvat kannattaa säilyttää?

Digikuvien ongelma on se, että kovalevyt hajoavat ja paperikuvat haalistuvat. Moni miettii, kuinka kuvat saa säilymään tuleville sukupolvillekin.

Kysyimme kouluttaja ja Kamera-lehden toimittaja Asko Vivolinilta, minne kuvat kannattaa tallentaa.

-Paikkoja on monta, kun ne on tiedostoina: tietokoneen kovalevylle, cd:lle. Tärkeintä on, että samat kuvat on vähintään kahdessa paikassa. Jos joku paikka sanoo poks, kuvat on vielä toiselta pelastettavissa.

Noora Hirn haastattelee Asko Vivolinia
Studiohaastattelu
Kuva: YLE

Moni varmuuskopioikin cd:lle tai dvd:lle, mutta voiko niitä tulevaisuudessa käyttää?

-Poltettavia cd- ja dvd-levyjä ei ole todettu testeissä kovin säilyviksi. En laskisi niiden varaan muutamaa vuotta pidempään. Niitäkin on kestäviä versioita, kullattuja, mutta nekin on vaan poltettavia levyjä, Asko Vivolin toteaa.

Internetissä on virtuaalisia kuva-albumeita kuvien säilytykseen. Onko niissä turvallista pitää kuvia?

-Varmaan teknisessä mielessä kyllä. Ne on isojen kovalevyjärjestelmien varmuuskopioituja pattereita. Siinä on talouspolitiikalla osansa, että kuinka kauan yritykset pystyssä. Muuten kyllä luottaisin niihin. Ei voi tietää, onko sadan vuoden päästä kyseinen firma pystyssä. Varminta lienee tehdä paperikuvia.

Jos kotona haluaa tulostaa kuvia, minkälaisia välineitä tarvitaan?

-Siihen ei tarvita muuta kuin kamera, usb-johto ja sopiva tulostin. Tulostimet, joilla voi tulostaa suoraan kamerasta, ovat jo yleisiä. Laadun kannalta tulostimen tulisi olla pigmenttimusteita käyttävä. Silloin kuvista saadaan sopivalle paperille tulostettuina kestäviä.

Paljonko kotona tulostaminen maksaa liikkeeseen verrattuna?

Kauppiaiden tarjoukset sanelee kokonaisuuskustannuksia. Musteet maksavat aika paljon, sama koskee kunnon papereita. Omat taidotkin vaikuttavat: kuinka paljon syntyy makkelikopioita ennen hyvän kuvan saamista. Tarkkoja euroja on hankala sanoa. Kuvan lopullinen kokokin vaikuttaa.

Kuinka kauan kunnollisella printterillä tulostettu kuva säilyy, kun vertaa valokuvaliikkeestä ostettuun kuvaan?

-Ympäristötekijät vaikuttaa: otsonin ja teollisten saasteiden määrä, onko kuva valossa vai pimeässä. Hyvällä tulostimella hyvälle paperille tulostettuna erään tutkimuslaitoksen mittausten mukaan kuva säilyy yli 300 vuotta.

On vielä yksi keino säilyttää kuvia, valokuvakirjat.

-Kuvansa voi itse ladata internetin kuvakirjapalveluun ja taittaa ne kirjaksi. Kirja tulee postissa kotiin.

Mitä tällainen kirja maksaa?

-Itse tekemäni kirjan hinta oli muutamaa kolikkoa vaille 30 euroa. Kun on enemmän sivuja ja komeat kannet, hintakin kasvaa. Joistakin palveluista saa parilla kympillä pienempiä kirjoja, Asko Vivolin kertoo.

Kuinka kauan kirja säilyy?

-Digitaalisen pikapainon tuotteet on tehty lasertulostusmenetelmällä. Se säilyy vähintään saman verran kuin perinteinen valokuva, ei ihan 300 vuotta muuttumattomana, mutta hyvin kuitenkin.

Pisimpään siis säilyvät valokuvakirjat ja kunnolliset pigmenttimustesuihkutulostimella hyvälle fotopaperille tehdyt tulosteet.

Ilmaista kuvien säilytystilaa internetissä:

www.kuvaboksi.fi
www.mypicturetown.com
www.fuji.fi/fujikuvat
www.kuvat.fi

Kuvakirjapalveluita internetissä:

www.ifolor.fi
www.vk-paino.fi
www.colorkolmio.fi
www.kuvakirja.fi
www.eirikuva.fi
www.keuruskopio.fi

Hinnat alkaen n. 20,- (A5/pieni) - n.30,- (A4)

Lisätietoja:

YLEn Opinportti-sivuston digikuvauskurssi.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.