Hyppää pääsisältöön

Veikko Vionojan maalausten pohjalaismaisemat

Taidemaalari Veikko Vionoja kiittää kriitikoita, joilta on saanut kielteisiä arvosteluja: "Olen samaa mieltä kanssanne."

Veikko Vionojan (1909-2001) tuotannon keskiössä olivat mahdollisimman yksinkertaisesti kuvattu maalaismaisema ja ihmiset tässä miljöössä.

Hän piti linjansa huolimatta taidesuuntausten vaihtumisesta. Ohjaaja Eeli Aalto vertaa häntä hollantilaiseen Jan Vermeeriin, ja Vermeer onkin maalarin suosikkeja.

Veikko Vionoja eli 92-vuotiaaksi. Elokuvaa tehtäessä vuonna 1974 hän oli 65 ikäinen ja täydessä luomisvoimassaan.

Ullavassa syntyneelle puusepän pojalle hyvä käsityötaito oli A ja O. Pikkupoikana tehty ensimaalaus oli jäljennös Mona Lisasta. Vasta 18-vuotiaana hän maalasi alttaritaulun Ullavan kirkkoon.

Dokumentin tekijä Eeli Aalto kertoo: "Elokuva keskittyy kuvaamaan Vionojaa Ylistarossa ja siellä erityisesti Lemposen sisätiloissa. Talo oli ollut kaksikymmentä vuotta ´unohdettuna´, ovet lukossa ja kaikki kuten silloin ennen. Näin Vionoja pääsi maalaamaan aidossa ympäristössä mennyttä maailmaa."

"Ylistarolaiset eivät pitäneet siitä, että kuvasimme vanhoja taloröttelöitä. Seutuhan oli komeaa kuin mikä. Mutta me yritimmekin löytää sitä katoamassa olevaa maalaismaisemaa, jota Veikko Vionoja niin upeasti kuvasi - ja joka oli tuomittu häviämään."

Hector teki tähän dokumenttiin kappaleen Trulli, joka ilmestyi samana vuonna hänen albumillaan Liisa pien.