Hyppää pääsisältöön

Tarpeettomia ihmisiä on Matti Ijäksen suorimpia näytelmäsovituksia

Työttömäksi jäänyt Kari alkaa mustasukkaisesti vainota vaimoaan. Häpeän ja tuskan kierre johtaa kohtalokkaaseen pahoinpitelyyn. Tarpeettomia ihmisiä on Matti Ijäksen sovitus Reko Lundánin näytelmästä vuodelta 2005. Osissa loistavat Hannu-Pekka Björkman, Sari Mällinen, Helena Vierikko ja Eero Aho.

Karin (Björkman) suurin häpeä on se, että hän itse rakensi tehtaalle automaatiolinjan, joka teki hänestä työttömän. Nyt Kari viettää toimetonta elämää kotona samalla, kun vaimo Tuula (Mällinen) tienaa perheen elannon kaupanmyyjänä. Elämä neljän seinän sisällä nostaa pahat ajatukset pinnalle ja Kari valvoo mustasukkaisesti vaimoaan. Mies alkaa lopulta uskoa, että Tuula pettää häntä.

Samalla, kun Kari kärsii työn puutteesta Petri (Aho) uupuu työnsä äärellä. Työ opettajana on vienyt Petrin voimat. Eikä avioliittokaan toimi, kun Petrin vaimo Gitta reissaa lentoemäntänä ulkomailla.

Petri uskoo löytävänsä lohduttajansa, kun hän tutustuu Tuulan työkaveriin Sonjaan (Vierikko). Sonja ei kuitenkaan alistu osaansa, vaan paljastaa suhteen Petrin vaimolle.

Kari pahoinpitelee Tuulan henkihieveriin. Tuula kuitenkin pelastuu, toisin käy Karille.

Vuonna 2016 Tarpeettomien ihmisten ohjaaja Matti Ijäs muisteli elokuvan olleen oman tuotantonsa suorimpia näytelmäsovituksia: "Vähän on dramatisoitu muutamia kohtauksia, mutta muuten se on aika suoraan miten Reko (Lundán) sen kirjoitti."

Kommentit