Hyppää pääsisältöön

Isä Teemu Sippo katolisen kirkon piispaksi

Suomen katolinen kirkko sai ensimmäisen suomalaissyntyisen piispansa 5.9.2009, kun isä Teemu Sippo vihittiin virkaan Turun tuomiokirkossa.

Sippo vihittiin Helsingin katolisen hiippakunnan piispaksi Turussa järjestetyssä messussa. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet tuomiokirkkoon seuraamaan Sipon piispanvihkimystä. Turkulaisten lisäksi tapahtumaan osallistui runsaasti katolisia eri puolilta Suomea.

Sunnuntaina Sippo ottaa messussa haltuunsa Helsingin Pyhän Henrikin katedraalin.

Paavi Benedictus XVI nimitti Sipon piispaksi 10. kesäkuuta. Katolinen kirkko haluaa vahvistaa paikalliskirkkojen itsenäisyyttä nimeämällä piispoiksi näissä maissa syntyneitä.

Aiemmin Sippo toimi Helsingin katolisen hiippakunnan asianhoitajana. Ennen Sippoa Suomen katolisen kirkon piispa oli puolalainen Jozéf Wróbel.

Suomessa on yli 10 000 katolilaista. Suomen katolinen kirkko koostuu yhdestä hiippakunnasta, johon kuuluu seitsemän seurakuntaa. Edellinen suomalainen katolinen piispa oli Arvid Kurki, joka kuoli vuonna 1522.

Teksti: YLE Uutiset

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto