Hyppää pääsisältöön

Pentti Siimes citypapin vieraana

Pentti Siimes uskoi viimeiseen asti, että ihme voisi pelastaa hänen syöpään sairastuneen vaimonsa Elina Pohjanpään. Ihmettä ei kuitenkaan tapahtunut.

Elina Pohjanpää oli kärsinyt kielivaivoista useita vuosia. Häntä operoitiin useita vuosia, kunnes vuonna 1994 Pohjanpäällä todettiin syöpä.

Pohjanpää lähti kävelemään lääkäriltä laulaen kotia kohti. Pitkälläsillalla vastaan tuli ystävä, joka ihmetteli näyttelijän lauleskelua. Pohjanpää ilmoitti iloisesti, että hänellä on syöpä.

Syöpä ei kuitenkaan ollut iloinen asia. Pohjaanpäälle tehtiin radikaalileikkaus. Siimeksestä tuli vaimonsa fysioterapeutti ja ravintoterapeutti. Siimes oppi laskemaan kaloreita, mutta se ei ollut ainoa keinoa tukea sairastunutta vaimoaan.

Siimes rukoili ja toivoi ihmettä jopa silloin, kun lääkäri ilmoitti, että mitään ei ole enää tehtävissä. Myös Pirkko Jalovaara kävi rukoilemassa Pohjaanpää sairasvuoteen äärellä. Jalovaaran esimerkin mukaan myös Siimes alkoi rukoilla ääneen. Kolmena viimeisenä iltana hän pyysi Jumalalta poistamaan Pohjanpään kivut. Kivut Poistuivat, mutta rakas vaimo kuoli 13. tammikuuta 1996.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto