Hyppää pääsisältöön

Pentti Siimes citypapin vieraana

Pentti Siimes uskoi viimeiseen asti, että ihme voisi pelastaa hänen syöpään sairastuneen vaimonsa Elina Pohjanpään. Ihmettä ei kuitenkaan tapahtunut.

Elina Pohjanpää oli kärsinyt kielivaivoista useita vuosia. Häntä operoitiin useita vuosia, kunnes vuonna 1994 Pohjanpäällä todettiin syöpä.

Pohjanpää lähti kävelemään lääkäriltä laulaen kotia kohti. Pitkälläsillalla vastaan tuli ystävä, joka ihmetteli näyttelijän lauleskelua. Pohjanpää ilmoitti iloisesti, että hänellä on syöpä.

Syöpä ei kuitenkaan ollut iloinen asia. Pohjaanpäälle tehtiin radikaalileikkaus. Siimeksestä tuli vaimonsa fysioterapeutti ja ravintoterapeutti. Siimes oppi laskemaan kaloreita, mutta se ei ollut ainoa keinoa tukea sairastunutta vaimoaan.

Siimes rukoili ja toivoi ihmettä jopa silloin, kun lääkäri ilmoitti, että mitään ei ole enää tehtävissä. Myös Pirkko Jalovaara kävi rukoilemassa Pohjaanpää sairasvuoteen äärellä. Jalovaaran esimerkin mukaan myös Siimes alkoi rukoilla ääneen. Kolmena viimeisenä iltana hän pyysi Jumalalta poistamaan Pohjanpään kivut. Kivut Poistuivat, mutta rakas vaimo kuoli 13. tammikuuta 1996.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto