Hyppää pääsisältöön

Elävän arkiston Arkistomittarit 1–10

Elävä arkisto näkyi vuonna 2009 myös Ylen tv-kanavilla. Arkistomittari esitteli herkkupaloja suosituimmista nettisisällöistä aamu-tv:ssä. Uutisosiossa käytiin läpi Elävän arkiston saamaa katsojapalautetta ja kerrattiin ajankohtaisia ilmiöitä. Tähän artikkeliin on koottu sarjan kymmenen ensimmäistä osaa. Lista seikkailee Kekkos-patsaiden, Lapualaisoopperan, SM-jääkiekon ja Rintamäkeläisten parissa. Jatkaako Matkalaukkukostaja listaykkösenä?

Ensimmäisen jakson katsojakysymys oli Kuka näytteli Veikko Honkosta Rintamäkeläisissä? Oikea vastaus oli Ahti Haljala. T-paidan sai Alpo Vasarainen Hummovaarasta.

Toisen jakson katsojakysymys oli Kuka toimittaja tavoitteli Seppo Rätyä yleisurheilun MM-kisoissa Stuttgartissa 1993? Oikea vastaus oli Bror-Erik Bubi Wallenius. T-paidan sai Jorma Suominen Porista.

Kolmannen jakson katsojakysymys oli Kuinka monta uutislähetystä Arvi Lind juonsi? Oikea vastaus on yli 10 000. T-paidan sai Arja Ronkainen Hyvinkäältä.

Viidennen jakson katsojakysymys oli Kuka näytteli Susikoira Roita samannimisessä sarjassa? Oikea vastaus on poliisikoira Jami. T-paidan sai Antti Salomaa Maskusta.

Kuudennen jakson katsojakysymys oli Mitä musiikkiohjelmaa Vesa-Matti Loiri juonsi? Oikea vastaus on Pop Liisaa. T-paidan sai Satu Vesterinen Rautalammilta.

Seitsemännessä jaksossa kysyttiin, millä nimellä Laila Kinnusen Risteysasema-ohjelmassa esittämä La Mucura tunnetaan. Oikea vastaus on Autoajelulla, jonka esitti Pirkko Mannola. T-paita lähti Eeva Leskiselle Tuusulaan.

Kahdeksannen jakson suosituimmaksi videoksi oli kohonnut Markku Laamasen ja Eija Hinkkalan lauluesitys vuodelta 2006. Katsojakysymyksessä taas arvuuteltiin ketkä olivatkaan ne koko kansan mummot, jotka päivittelivät televisiossa maailman menoa.

Ikisuosikki Matkalaukkukostaja oli viikon suosituin arkistovideo viikolla yhdeksän. Yleisökysymyksessä arvuuteltiin mistä suomalaispaikkakunnasta muuan laulu kertoi?

Kymmenennessä osassa kysyttiin katsojilta erään elokuvan ensi-illasta. Matkalaukkukostaja jatkoi edelleen listakärjessä.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto