Hyppää pääsisältöön

Uutismies ja dekkaristi Matti Rönkä

Matti Rönkä tunnetaan miehenä, joka työpäivinään juontaa TV-uutisia ja vapaapäivinään kirjoittaa dekkareita. Miten työt vaikuttavat toisiinsa?

Tietolaatikko

Kuusjärvellä 9.9. 1959 syntynyt Rönkä aloitti uransa YLEssä vuonna 1990.
Teokset: Tappajan näköinen mies (2002), Hyvä veli, paha veli (2003), Ystävät kaukana (2005), Isä, poika ja paha henki (2007).

Rönkä vieraili Nybergin ohjelmassa vuonna 2007 pian neljännen kirjansa julkaisun jälkeen. Aiemmat kirjat olivat myyneet kohtalaisesti, mutta uusin oli noussut nopeassa tahdissa lukijoiden suosikiksi aina Saksaa myöden.

Idea kirjojen päähenkilöön, inkerinsuomalaiseen paluumuuttajaan Viktor Kärppään, oli syntynyt monien tekijöiden summana.

Päivätyö uutispäällikkönä ja - juontajana mahdollistaa Röngälle myös "luovan joutilaisuuden". "Kun viimeinen lähetys on tehty, saa alitajunta työskennellä kirjan kanssa."

Uutistyöstä on hyötyä aiheiden etsinnässä. "Kun rakennan kirjan teemoja, on yksi tasoista aina ns. Stakes-teema."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto