Hyppää pääsisältöön

Euroopan mestari - Juha Väätäinen

Yleisurheilun EM-kisat 1971 Olympiastadionilla. Juoksukilpailut, Juha Väätäinen juoksee.
Juha Väätäinen yleisurheilun EM-kisoissa vuonna 1971 Olympiastadionilla. Yleisurheilun EM-kisat 1971 Olympiastadionilla. Juoksukilpailut, Juha Väätäinen juoksee. Kuva: Kalle Kultala Juha Väätäinen,Yleisurheilun EM 1971

Juha Väätäisestä tuli katajaisen urheilukansan suuri sankari hänen nostettuaan Suomen uudelleen kestävyysjuoksun kultakantaan Helsingin EM-kisoissa 1971.

Helsingissä Väätäinen kukisti ensin kymppitonnilla mestaruutta puolustaneen Jürgen Haasen. Neljä päivää myöhemmin hän otti kultaa 5000 metrillä.

Piippolassa vuonna 1941 syntynyt Väätäinen valmistui opettajaksi, mutta päätti kuitenkin alkaa juoksijaksi - ja hyväksi sellaiseksi. Ensioppinsa hän sai oululaiselta valmentajalta Paavo Meskukselta. Urheiluväki kutsui Julma-Juhan harjoittelumetodia "väätäiskuuriksi". Hän toi pitkän matkan juoksuun sekä korkean paikan- että nopeusharjoittelun.

Väätäisen menetelmille hieman naureskeltiin, kunnes hän kukisti Haasen 10 000 metrin EM-loppukirissä. Tv-dokumentissa Juha Väätäinen - Euroopan mestari Väätäinen käy tarkasti ja elävästi läpi kymppitonnin voittojuoksunsa ja kertoo, miten valmistautui koitokseen. Elokuva on kuvattu Oulun seudulla ja Keniassa Nairobin ympäristössä. Dokumentti palkittiin kunniakirjoin Zagrebin ja Oberhausenin filmifestivaaleilla. Ohjelmaan sisältyvien EM-kisakatkelmien johdosta otteiden nettikatselu on rajattu Suomeen.

Otteita

Teksti: Jukka Lindfors & Eeli Aalto