Hyppää pääsisältöön

Uusi journalistinen ilmaisumuoto: liverapo

Mikroblogien voittokulku on tuonut verkkoviestinnän edelläkävijöiden sanastoon uuden termin: "liverapo". Liverapo tarkoittaa lyhyiden, reaaliaikaisten merkintöjen sarjaa mikroblogissa kuten Twitterissä tai Qaikussa.

Esimerkki liverapoilusta on vaikkapa eilen käynnistyneen YLE Tuotannon Ruudun takaa -luentosarjan luennosta tehdyt avoimet yhteismuistiinpanot Qaikussa.

Twitteristä on Mumbain iskujen ja Iranin vaalien jälkeisen kiehunnan uutisoinnin tiimoilta puhuttu ammattimisen journalismin haastajana: kuinka tilanteessa sisällä olevat henkilöt voivat julkaista tietoja suoraan paikan päältä omille verkostoilleen, jotka voivat näin laittaa sanan kiertämään laajemmalle.

Yhtä lailla ammattijournalisti voisi hyödyntää sosiaalisen median voimaa: nopeat jalostamattomat merkinnät meneillään olevasta tiedotustilaisuudesta tai uutistilanteesta palvelisivat paitsi intohimoisesti kiinnostuneita sosiaalisen median käyttäjiä toimittajan omissa verkostoissa, myös tiedon jatkojalostajia kotitoimituksessa. Verkosto, yhdessä tekeminen, tuottaa lisäarvoa tilanteen aikana:  yhdellä on kommentissaan tuore näkökulma, toisella uusi tiedonmuru, kolmannella jotain muuten kannustavaa sanottavaa.

Oletteko nähneet suomalaisia journalisteja liverapoilemassa? Linkit kiinnostaisivat!

Kommentit