Hyppää pääsisältöön

Hiukset voi värjätä ilman kemikaalicocktailia

Siivosin vessan kaappia, kun vastaani tuli reilu vuosi sitten hankittu hiusväripurkki. Kyseessä ei ole "perinteinen" kemikaalipommiväricocktail, vaan yrtti-hedelmä-henna - jauhesekoitus, jonka ostin luonnonkosmetiikka-alennusmyynnistä. Itseasiassa, kohta näet, että tämä se vasta sitä perinteistä värjäämistä onkin! On hassua, miten nykyaikana ne kaikista vanhimmat tavat, perinteet ja niksit on unohdettu. Meidät on totutettu puolivalmiiseen elämään, jossa on täysin mahdollista olla olematta tekemisissä luonnon kanssa. 

Päätin siis kokeilla värjätä pääni mustaksi väriaineella, joka ei sisällä synteettisiä ainesosia. Hiusväriaine koostuu kaarnasta, yrteistä, hennasta ja kuivatusta hedelmäjauheesta. Aine ei sisällä ammoniakkia tai synteettisiä ainesosia (säilöntä-, väriaineita tai hajusteita) ja hiusväri on 100% kasvipohjainen.

Kimmokkeena värjäämiselle toimi ekokampaaja, joka kertoi hiusvärin tehoa voitavan tehostaa esimerkiksi nokkosilla, punaviinillä, kahvilla, sitruunalla tai etikalla. Nokkonen, kahvi ja punaviini syventävät väriä, kun sitruuna ja etikka puolestaan kirkastavat sitä. Kuinka eksoottiselta tuntuukaan ajatus hiusten värjäämisestä vaikkapa punaviinin tehostamana! Haluan nyt siis selvittää, voinko saada kiiltävän mustat hiukset aikaiseksi ilman synteettisiä väriaineita.

 

Hieno väri, eikö? Minä värjäsin hiukseni Santen 100% Herbal Hair Color Black - värillä, joka siis on henna-pohjainen. Myös Logonan ja Macurthin valikoimissa on henna- tai kasvipohjaisia värejä, Herbatint-sarja puolestaan sisältää synteettisiä ainesosia, mutta on silti ammoniakkivapaa. Itselläni värjääminen sujui helposti ja lopputulos oli mieluista, mutta muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin aloittaa moisen projektin itse.

1. Yrtti-hedelmä--henna - pohjainen väri, jota käytin, voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.

2. Homma vie aikaa! Valmistelut, tahnan saaminen päähän ja vessan siivomainen itsessään ovat jo projekti, mutta myös värin vaikutusaika on pitkä: ohjeessa sanotaan, että väriaineen voi antaa olla päässä vartista kahteen tuntiin. Itse pidin mönjää päässäni 1,5 tuntia. Tummatukkaiset tarvitsevat pidemmän vaikutusajan, vaaleammilla riittää lyhyempikin aika.

3. Itselläni kului lähes rullallinen wc-paperia valuvan värin pyyhkimiseen kasvoilta! Ei ihan hirveän ekologista. Saattaa olla, että laitoin tahnaan liikaa vettä, mutta toisaalta, en saanut väriä levitettyä päähäni ennen kuin laimensin sitä hieman. Varaa siis paperia tai rätti ja varaudu pyyhkimään vihreitä noroja kasvoiltasi. Varo kodin tekstiilien tahraamista!

Oma lavuaarini näytti projektin päätteeksi kamalalta: se oli sinilaikullinen ja säikähdin, etten saa väriä irti millään. Pelko oli kuitenkin aiheeton ja sain putsattua lavuaarini ihan tavallisella meikinpoistoaineella.

Kun on aikaisemmin tottunut hiusten värjäämisen yhteydessä tulvahtavaan väkevään ja jopa silmiä kirvelevään hajuun, on melkoisen herättävää huomata, että hiusväri voi myös tuoksua luonnolliselta - okei vähän pahaltakin - ja silti tuntua tehokkaalta. Haju (joka ystäväni mielestä kylläkin oli tuoksu) hälveni hiuksistani viikonlopun aikana ja nyt pääni on jo täysin hajuton ja se pieni vihreän häivähdyskin on onneksi kadonnut!

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että luonnonmukainen hiusväri on erinomainen vaihtoehto synteettisille kemikaaleille, ja tulen melko varmasti turvautumaan samaan väriaineeseen vastakin. Jännittyneenä odotan, miltä väri näyttää viikon, parin päästä: haalistuuko se kauniisti, vai olenko pian harmaahapsi? Pidän teidät ajan tasalla! Lisää kuvia prosessista löydät gallerian puolelta! 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua